Social

Revista presei // Valul de voturi pro-UE din Moldova a cântărit greu la prezidențialele românești. Va rezista și la toamnă?

Rezultatul turului doi al alegerilor prezidențiale din România este cel mai comentat subiect din presa națională. În atenția presei este și potențiala realegere în calitate de primar al satului Boldurești, a lui Nicanor Ciochină, învinuit că ar fi lovit mortal un copil de 14 ani și a fugit de la fața locului. Instituțiile mass-media au în vizor și consecințele incendiului care a avut loc săptămâna trecută la mansarda unui bloc locativ din orașul Durlești.

Un număr record de peste 158 de mii de români din Rep. Moldova s-au prezentat la urne în cel de-al doilea tur al prezidențialelor pentru România, remarcă Radio Chișinău. Prin această participare fără precedent la alegerea șefului statului, românii din Rep. Moldova au demonstrat că nu sunt doar purtători de pașapoarte, ci sunt interesați de viitorul României. Alegerea lui Nicușor Dan președinte înseamnă și o înfrângere a Rusiei în România, constată sursa citată.

Nicușor Dan a învins și în autonomia găgăuză, profund anti-românească și controlată de gruparea criminală Șor, scrie portalul Deschide.md. Potrivit Autorității Electorale Permanente din România, din cei 423 de români care au votat în secția deschisă la Comrat, peste 82 la sută l-au preferat pe candidatul independent și pro-european. Astfel, Nicușor Dan a acumulat 349 de voturi la Comrat, în timp ce George Simion, susținut masiv în această campanie de vocile pro-ruse din R. Moldova, a fost votat de doar 74 de oameni din Găgăuzia. Asta deși, sâmbătă, pe canalurile de Telegram afiliate grupării criminale Șor au apărut mesaje de mobilizare pentru votarea liderului AUR, George Simion, subliniază autorul articolului.

În opinia analistului politic Anatol Țăranu, al doilea tur al prezidențialelor din România a demonstrat că sentimentul românesc în R. Moldova este în creștere, iar cetățenii din R. Moldova care au pașapoarte românești se identifică români, și au conștiință națională. R. Moldova tot mai mult și mai mult se transformă în al doilea stat românesc, concluzionează Anatol Țăranu, citat de TVR Moldova.

Ce înseamnă pentru Republica Moldova victoria lui Nicușor Dan? – răspunde Veridica. Pentru Republica Moldova alegerile prezidențiale din România au avut o importanță deosebită, întrucât Bucureștiul este principalul partener bilateral al Chișinăului, de susținerea căruia depinde cursul său european, subliniază autorul articolului. Printre cetățenii români din Republica Moldova s-a putut observa o mobilizare fără precedent pentru a contribui la menținerea României pe orbita europeană, una esențială și pentru cursul pro-UE al Chișinăului. Această mobilizare a deranjat strategii de la Kremlin, care mizau pe victoria lui George Simion, observă Veridica.

Victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale înseamnă o continuare fermă a sprijinului României pentru Republica Moldova în parcursul său european. De-a lungul ultimilor 15 ani, România a fost principalul avocat al Rep. Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană, iar acest rol nu va fi abandonat, comentează analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf”, de la Radio Chișinău.

„Republica Moldova poate răsufla ușurată”, e titlul unei analize publicate de Europa Liberă. Într-o discuție cu Europa Liberă, scriitorul și comentatorul Vitalie Ciobanu a opinat că electoratul din R. Moldova s-a mobilizat „într-un mod exemplar” și din cauza contextului actual de securitate, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar „basarabenii simt foarte acut acest pericol”. Cetățenii români din Republica Moldova l-au votat covârșitor pe Nicușor Dan, ca și în primul tur, oferindu-i de această dată peste 87 la sută din voturi, notează autorul articolului.

Întrebarea care se pune acum este dacă această mobilizare fără precedent la alegerile din România se va reflecta și în alegerile parlamentare din Republica Moldova, semnalează editorialistul AGORA, Laurențiu Pleșca. Răspunsul nu este automat pozitiv. Totul va depinde de capacitatea partidelor și actorilor politici din ambele țări de a valorifica această energie electorală, comentează expertul. În opinia sa, mobilizarea de duminică este dovada că moldovenii pot schimba cursul evenimentelor atunci când li se oferă o miză clară, un scop comun și încredere în rezultatul votului, exact așa ar trebui să se mobilizeze majoritatea populației, în toamnă, unde miza va fi chiar aderarea Republicii Moldova, ratificată în următorul parlament, sau nu. Iar lecția votului din România ar trebui să inspire și să ne mobilizeze și mai mult, mai ales că avem și un partener de încredere la București, conchide Laurențiu Pleșca.

Locuințele de tip mansardă, vulnerabile la incendii, titrează Moldova 1. Incendiul de săptămâna trecută, care a afectat mansarda unui bloc de locuințe din Durlești și a pus în pericol zeci de locatari, este un semnal de alarmă privind vulnerabilitățile din sistemul de construcții și lipsa culturii de prevenție în rândul cetățenilor. Respectarea normelor în construcții și asigurarea locuințelor trebuie să devină o prioritate atât pentru autorități, cât și pentru fiecare dintre noi, avertizează experți în urbanism și asigurări, citați de postul public de televiziune. Într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova, Victor Vieru, expert în proiectare și urbanism, a explicat că locuințele de tip mansardă au fost permise începând cu anii 2000 doar pentru blocurile cu maximum cinci etaje, dar multe dintre ele au fost construite cu abateri de la proiect, ceea ce le face vulnerabile.

Autoritățile verifică legalitatea construcției mansardei cu două etaje din Durlești, care a ars în totalitate, săptămâna trecută, transmite TV8. Preliminar se știe că blocul de locuit trebuia să aibă în total 150 de apartamente, iar în urma unei replanificări, numărul a fost majorat până la 165, notează sursa citată. De dimineață la Primăria Durlești au mers și ofițerii CNA pentru a ridica mai multe acte și a investiga cât de legală a fost această replanificare, mai scrie TV8.

Iar Ziarul de Gardă transmite că Nicanor Ciochină, învinuit că ar fi lovit mortal un copil de 14 ani și a fugit de la fața locului, a acumulat cele mai multe voturi în cadrul primului tur al alegerilor din Boldurești, după ce aproape 550 de persoane au votat pentru candidatura sa. Raisa Ciurel, mama copilului lovit mortal, spune că intenția lui Ciochină de a se întoarce în fotoliul de primar i se pare revoltătoare. ZdG a mers la Boldurești, unde a discutat cu localnicii, mulți sunt de partea primarului inculpat, argumentând că „a fost și este un om bun”. Alții, sub anonimat, au recunoscut că nu vor să vorbească la subiect, pentru că se tem. Ciochină a fost de negăsit la Primărie și a acceptat să vorbească cu jurnaliștii ZdG doar la telefon, reproșându-ne că „am bulversat tot satul”, notează autorul articolului.

Ceban sfidează Ministerul Educației? Nu vrea camere de filmat la examenele de clasa a IX-a în școlile din Chișinău – titrează NewsMaker. Publicația notează că ministrul Dan Perciun a reacționat după ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a declarat în cadrul ședinței Primăriei din 19 mai, că Ministerul Educației ar fi cerut instalarea camerelor de supraveghere la examenele de absolvire din clasa a IX-a. Perciun a respins acuzațiile și a precizat că instituția pe care o conduce nu a emis o asemenea solicitare. Mai mult, ministrul l-a calificat pe Ion Ceban drept un „mincinos patologic”, acuzându-l de dezinformare, notează NewsMaker.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult