Economic

Energia regenerabilă capătă tot mai mult teren în Republica Moldova

În ultimul an, autoritățile din Republica Moldova au investit prioritar în afacerile care pun accent pe protecția mediului înconjurător, dar și pe eficiența energetică. În doar câteva luni, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a acordat sprijin financiar pentru mai multe companii care în total generează 10 megawatti de energie electrică. Anunțul a fost făcut de directorul ODA, Dumitru Pîntea, în cadrul mesei rotunde cu genericul „Economia verde - Fabricat în Moldova”.

„În doar două luni ale anului am trecut am finanțat prin intermediul programelor noastre instalarea a circa 10 MW/h de energie regenerabilă. În mare parte este vorba despre panouri fotovoltaice. Anul acesta ne propunem cel puțin 20, 30 de MW/h. Sperăm că în câțiva ani, antreprenorii să atingă acea cotă de 30 la sută de energie regenerabilă pe care și-a propus-o țara noastră”.

Amintim că recent ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat că în următorii trei ani, cel puțin 30 la sută din energia consumată de Republica Moldova trebuie să fie produsă din surse regenerabile. Oficialul a precizat că pe final de 2022, țara noastră consuma aproape 6 la sută din surse de energie regenerabilă.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult