Expert: Rusia mizează pe retragerea americană. SUA trebuie să rămână implicate în negocierile de pace

Practica internațională demonstrează că primul pas spre pace este un armistițiu, lucru refuzat de Federația Rusă, explică expertul în relații internaționale Grigore Guzun. El a declarat pentru Moldova 1 că acțiunile Federației Ruse arată că, deocamdată, aceasta nu își dorește un proces real de pace, ci mizează pe tergiversări, în speranța că Statele Unite se vor retrage din negocieri, permițând astfel continuarea operațiunilor militare în Ucraina.
Grigore Guzun avertizează că retragerea SUA din acest proces ar fi o eroare strategică majoră, întrucât riscurile ar fi enorme pentru securitatea europeană. Din punctul său de vedere, presiunea internațională asupra Kremlinului trebuie menținută, iar Washingtonul are mai multe pârghii în acest sens — inclusiv prin influențarea prețului la petrol.
Trebuie să salutăm discuția dintre Trump și Putin, pentru că orice încercare de a pune capăt războiului este de apreciat. Anterior, președintele Trump afirma că nu se poate ajunge la pace fără implicarea sa directă. Acum, vedem o schimbare de abordare. E adevărat, Vaticanul ar putea juca un rol diplomatic, dar Statele Unite rămân principalul actor capabil să exercite presiune asupra Federației Ruse. Această retragere, în actualul context, nu ar fi oportună. Cred că Statele Unite trebuie să rămână implicate, pentru că joacă un rol esențial în orice soluție de pace.
Cât despre regimul sancțiunilor, expertul afirmă că deși Rusia s-a adaptat parțial, eliminarea restricțiilor economice rămâne una dintre cerințele constante ale Moscovei în cadrul oricărui dialog.
Federația Rusă este pregătită pentru noi sancțiuni. Înseamnă că aceste sancțiuni au un efect parțial, și-a ajustat strategia și a găsit metode de a le ocoli. Pe lângă aplicarea unor sancțiuni economice, este relația Statelor Unite cu statele din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudită. Mă refer la un eventual compromis prin care prețul petrolului să fie coborât sub 50 USD. În acest fel, „mașinăria de război rusă” va fi finanțată mai puțin. E o acțiune concretă pe care SUA o pot implementa.
Guzun consideră că Ucraina este partea care își dorește cu adevărat pacea, în timp ce Federația Rusă încearcă să folosească diplomația ca acoperire pentru obiectivele militare.
Ucraina este statul care își dorește cu adevărat pacea. Practica internațională ne arată că primul pas către pace este un armistițiu – lucru pe care Rusia îl refuză. Putin încearcă să manevreze aceste discuții cu președintele Trump, tragând de timp și mimând negocierile. El ar dori ca SUA să se retragă din negocieri și să nu mai ofere ajutor militar Ucrainei, pentru a-și continua operațiunile de război. SUA sunt interesate de o pace durabilă și trebuie să pună presiune pe Rusia pentru a o obține.
Donald Trump a declarat că în urma discuției telefonice purtate luni seară cu Vladimir Putin, Moscova și Kievul vor începe „imediat” negocieri privind încetarea focului și armistițiul, iar condițiile vor fi discutate între părți. Anterior, Vladimir Putin anunțase că Moscova și Kievul sunt pregătite să înceapă lucrul la un memorandum privind un posibil acord de pace, care ar putea include o încetare temporară a focului, însă nu a precizat un calendar pentru inițierea acestui proces.
Uniunea Europeană a aprobat cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit unui anunț al șefei diplomației europene, Kaja Kallas. În paralel, guvernul britanic a emis un comunicat mai amplu și a actualizat lista sancțiunilor și vizează entități care susțin „mașinăria de război a Rusiei, exporturile de energie, războiul informațional, precum și instituții financiare care contribuie la finanțarea invaziei din Ucraina”.