Social

Expert: Tot mai multe locuințe sunt asigurate, dar ponderea rămâne mică. Mansardele ilegale nu pot fi protejate

Deși numărul moldovenilor care își asigură locuințele crește constant, ponderea acestora este doar de 4 la sută. Deși legea nu obligă cetățenii să-și asigure casele, specialiștii subliniază că proprietarii ar trebui să conștientizeze importanța acestui proces. În caz de incendiu, cutremur sau în alte situații de risc, polița de asigurare poate acoperi integral pagubele. Totuși, locuințele construite ilegal, cum sunt mansardele neautorizate, nu pot fi asigurate.

Deși asigurarea locuințelor devine o practică tot mai des întâlnită, mulți cetățeni o încheie doar atunci când sunt obligați de bănci în cazul în care și-au procurat locuința prin credit ipotecar. Interesul voluntar pentru asigurarea locuințelor și a bunurilor casnice este încă redus, susțin specialiștii din domeniu, însă se observă o creștere treptată în acest sens. Cu o primă de asigurare ce costă în medie 50 de euro pe an, asigurătorul poate oferi o acoperire de câteva zeci de mii de euro în caz de risc, susține expertul în asigurări, Veaceslav Gamurari. Tot ce trebuie să facă cetățenii este să se adreseze companiilor de asigurări pentru consultări, iar suma asigurată va fi stabilită în funcție de ce locuințe au în proprietate. Potrivit lui, cele mai frecvente riscuri întâlnite la cetățeni sunt inundațiile, apoi urmate de incendii și explozii. La general, asigurarea acoperă orice tip de calamitate naturală, în afară de riscurile militare.

Dacă apartamentul este asigurat la valoarea reală, de exemplu 50.000 de euro, este important să înțelegem de ce acest lucru contează. Eu recomand tuturor să își asigure locuința la valoarea reală, nu la una diminuată. Scopul de a economisi vreo zece euro la prima de asigurare nu justifică riscul. Nu merită să procedezi astfel. De exemplu, dacă un apartament este asigurat la 50.000 de euro și, în urma unui incendiu, dauna este estimată la 20.000 de euro, persoana va primi despăgubirea în funcție de condițiile contractului. În medie, conform practicilor de pe piață, persoana va primi cei 20.000 de euro, minus, să zicem, 10% franșiză. Franșiza reprezintă partea din daună care nu este acoperită de asigurător.

Condiția este ca imobilele să fie înregistrate legal și să dețină un număr cadastral. Locuințele construite ilegal, cum sunt anumite mansarde neautorizate, nu pot fi asigurate, a mai adăugat Veaceslav Gamurari.

Incendiul de la mansarda din Durlești i-a pus pe gânduri pe mai mulți cetățeni din capitală să-și asigure locuințele. Unii oameni consideră acest lucru o măsură de siguranță absolut necesară, mai ales în contextul unor evenimente neprevăzute, precum incendii sau cutremure. Alții ezită, din lipsă de informații.

Da, după ce s-a întâmplat, e important. Aș zice că e un preț accesibil, nu e atât de scump. Cred că pensionarii au și ei ceva mai ieftin,

Eu am ipotecă și asigurarea la casă merge automat. Mi se pare că suma nu e atât de mare și e bine să fii mai împăcat cu tine,

Desigur că trebuie să ajute, cred. Eu nu am asigurare, așa că nu vă pot comenta mai mult,

Am auzit de așa ceva, dar fiica mea se ocupă de asta. Se întâmplă incendii, iar dacă locuința este asigurată, statul trebuie să plătească ceva,

Noi nu avem încă locuința asigurată, pentru că am procurat-o recent, dar suntem în proces, fiindcă știm că este un lucru foarte necesar, mai ales în contextul celor întâmplate la Durlești, spun oamenii.

În urma asigurării în 2024 a celor peste 41 500 de imobile, companiile de asigurări au încasat peste 35 de milioane 500 de mii de lei, potrivit datelor BNM. Prin urmare, în medie, asigurarea ar putea costa aproximativ 850 de lei pe an, dar aceasta depinde de suprafața și tipul locuinței.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult