Social

Mai mult confort și facturi mai mici: Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din capitală va fi optimizat

Guvernul a aprobat ratificarea a două acorduri de împrumut în valoare de aproape 330 de milioane de euro, dintre care aproape 40 de milioane de euro sub formă de grant din partea BERD, BEI și Programul de Investiții de Vecinătate al Uniunii Europene. Astfel, urmează să fie instalate peste 2500 de puncte individuale termice, iar aproape 1700 de blocuri urmează să treacă la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic.

Raisa Fușta este administratoarea unui bloc cu 130 de apartamente din centrul capitalei, care spune că s-a adresat de nenumărate ori la instituțiile responsabile ca energia termică să fie repartizată orizontal.

Casa a fost construită în 1976, în curând împlinește 50 de ani. Căldura este repartizată pe verticală, de sus în jos. Până ajunge la etajele inferioare, se înregistrează o temperatură de 18-20 de grade. În mare parte, sunt la primul etaj, achit câte 3000-3500 de lei pe lună”, susține Raisa Fușta.

În locuința femeii încă stau instalate calorifere vechi. Potrivit ei, dacă blocul va trece pe distribuție orizontală, va putea monta altele noi, inclusiv va avea posibilitatea să regleze temperatura în apartament. Din cauza umidității excesive, Raisa Fușta spune că a fost nevoită să termoizoleze încăperile.

Într-un bloc din vecinătate, de aproape zece ani agentul termic este distribuit pe orizontală, iar în subsol a fost instalat un punct termic individual. Locatarii de aici primesc facturi mai mici, iar căldura în apartamente și-o setează la temperatura dorită.

Administratorul acestui bloc, Eugen Buruiană, spune că au fost investiți 60 de mii de lei ca să poată economisi cu timpul. Acesta spune că „în fiecare lună diferența e de 700-800 de lei între vecini și mine, este foarte rentabil”.

Potrivit documentului, urmează să fie instalate peste 2500 de puncte termice individuale. Astfel, fiecare consumator va putea să-și seteze temperatura dorită, iar cheltuielile vor scădea considerabil.

Noi obținem o optimizare a circulației agentului termic în bloc, o automatizare a procesului. Dacă afară este cald, el are senzor și oprește consumul de energie termică. Plus, avem două schimbătoare de căldură - preparăm încălzirea propriu-zisă și apa caldă menajeră pentru nevoile casnice”, a explicat directorul Termoelectrica, Iurie Razlovan.

Totodată, este preconizată construcția a două stații noi de pompare, care vor eficientiza alimentarea cu energie termică. Este estimat că de implementarea proiectului vor beneficia în jur de trei sute de mii de locuințe. De asemenea, vor fi diminuate emisiile de dioxid de carbon cu peste 800 de mii de tone.

Citește mai mult