Aproximativ 80 de diguri din țară vor fi transmise în gestiunea Agenției „Apele Moldovei”

Mai multe diguri deținute de întreprinderi de stat din domeniul irigării, aflate în proces de insolvabilitate sau inactive, au fost transmise în gestiunea Administrației Naționale „Apele Moldovei”, potrivit unui proiect votat de Guvern.
Acest pas va permite reabilitarea și modernizarea sistemului național de protecție împotriva inundațiilor, utilizând resurse atât din bugetul intern, cât și externe, a declarat directorul adjunct al Agenției, Radu Cazacu. Prin preluarea directă a gestionării, instituția va putea administra eficient atât evidența contabilă, cât și procesul de reparație și întreținere a digurilor. Această schimbare va permite demararea rapidă a lucrărilor și va elimina etapele complicate de transmitere a investițiilor către alte agenții, a mai spus acesta.
Digurile de protecție erau gestionate de câteva întreprinderi de stat, aflate în subordinea Agenției Proprietății Publice.Astfel, inclusiv infrastructura de protecție împotriva inundațiilor va fi transmisă, prin procesul de absorbție, către noua instituție – Administrația Națională „Apele Moldovei”. În ultimii ani, Agenția „Apele Moldovei” a realizat investiții în reparația capitală a digurilor. Totuși, era foarte dificil de capitalizat aceste investiții, deoarece digurile nu se aflau în gestiunea noastră și nu erau incluse în evidența noastră contabilă. Prin urmare, trebuia să transferăm aceste investiții către Agenția Proprietății Publice, ceea ce reprezenta o procedură complicată. În ceea ce privește finanțarea, da, au fost prevăzuți bani pentru reparații din bugetul de stat. Reparațiile propriu-zise au și început. Deja de doi ani lucrăm la proiecte de reabilitare. Până acum, din păcate, nu au fost alocate sume substanțiale pentru aceste lucrări.
În perioada 2014 - 2023, aproximativ 274 de milioane de lei au fost alocați agenției „Apele Moldovei” pentru repararea și consolidarea digurilor de protecție, concentrându-se asupra celor mai vulnerabile sectoare împotriva inundațiilor, prin lucrări precum întărirea coronamentului și refacerea taluzurilor. Pentru 2024, Agenția a investit aproximativ 49 de milioane de lei în reparații și întreținerea digurilor. În 2025, bugetul a crescut semnificativ până la 105 milioane de lei.