Social

Tradiție și rugăciune: Sfântul Nicolae „de vară”, sărbătorit la 22 mai

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, la 22 mai, pe Sfântul Nicolae pe stil vechi. Sărbătoarea Sfântului Nicolae este cinstită de către Biserica Ortodoxă de două ori pe an. Sărbătoarea Sfântul Nicolae „de iarnă”, cum i se mai spune în popor, se sărbătorește la 19 decembrie, iar la 22 mai se sărbătorește Sfântul Nicolae „de vară”.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai creștinătății. Este cunoscut ca făcător de minuni, ocrotitor al copiilor, al marinarilor, al fetelor nemăritate, dar și al celor nedreptățiți. A fost un ierarh înțelept, cu o profundă dragoste pentru Liturghie, milostiv cu cei săraci și ferm în apărarea credinței.

Potrivit tradiției, Dumnezeu l-a ales în chip minunat ca arhiepiscop al Mirei Lichiei, după ce i S-a arătat în vis unui episcop bătrân și i-a poruncit să-l numească în această funcție pe primul bărbat care va intra în biserică a doua zi. Acesta a fost chiar Nicolae, care la început a refuzat, dar a fost încurajat de o viziune divină să accepte.

Sfântul Nicolae a fost persecutat și întemnițat în timpul împăraților păgâni Dioclețian și Maximian, dar a fost eliberat după ce la conducerea Imperiului Bizantin a venit Sfântul Constantin cel Mare, care a legalizat creștinismul. A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, unde a apărat cu tărie dreapta credință.

Anul trecerii sale la cele veșnice nu este cunoscut cu exactitate – unele surse indică 340, altele 350. În 1087, moaștele sale au fost mutate de la Mira la Bari, în Italia, pentru a fi ferite de amenințarea musulmană. Acolo se află și astăzi, într-o criptă din biserica ce-i poartă numele.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult