Paun Rohovei: Actuala etapă a relațiilor dintre Ucraina și Republica Moldova va fi înscrisă „cu litere de aur” în istoria celor două țări

Ucraina nu a părăsit formatul de negocieri 5+2, ea nu vede „necesitatea și raționamentul” de a sta „la masa de tratative cu țara agresoare”. Declarații în acest sens au fost făcute la TV8 de către ambasadorul ucrainean la Chișinău, Paun Rohovei. Diplomatul consideră că în eventualitatea resetării acestui format, un rol-cheie ar trebui să-i revină Uniunii Europene. Solicitat să dea o apreciere relațiilor moldo-ucrainene în contextul războiului, Paun Rohovei a declarat că reacția Republicii Moldova la criza umanitară din Ucraina a fost peste așteptările multora, iar „aceste momente vor fi înscrise cu litere de aur în istoria țărilor noastre”.
„Relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova întotdeauna au fost strânse și fructuoase”, a subliniat diplomatul, adăugând că la etapa actuală ele „s-au aprofundat și pe plan politic, și pe plan umanitar și aș spune chiar au devenit sufletiste după ce țara și-a deschis granițele, iar oamenii și-au deschis sufletele în fața ucrainenilor”.
Am spus-o și am să repet: cândva, când toți vor conștientiza, pentru că nu toți conștientizează ce se întâmplă și cum se întâmplă. Printr-o chemare a sufletului, oamenii nu doar și-au deschis hotarele – Republica Moldova și poporul Republicii Moldova și-au deschis inimile pentru vecinii lor. Suntem foarte recunoscători. Și cândva aceste momente ale istoriei noastre comune și ale istoriei relațiilor noastre bilaterale, aceste momente vor fi înscrise cu litere de aur în istoria țărilor noastre.
Paun Rohovei a confirmat că, în prezent, mai mult de o sută de mii de refugiați ucraineni se află pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care mai mult de jumătate sunt stabiliți în Chișinău.
Ambasadorul ucrainean a constatat că, „practic, sunt create toate condițiile ca acești oameni să se simtă liberi și să aibă psibilități de angajare”. Paun Rohovei a adăugat că „lucrează și sisteml de educație care permite copiilor noștri să învețe, inclusiv în limba maternă”.
Paun Rohovei a menționat că autoritățile de la Kiev lucrează activ cu partea moldovenească asupra sincronizării bazei legislative.
În particular, în sferele umanitară și educație, pentru ca în viitor copiii noștri să poată confirma cunoștințele căpătate aici, educația căpătată aici, astfel încât ele să fie recunoscute și în Ucraina”.
Diplomatul a mai spus că „viitorul european și integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă un element al intereselor naționale ale Ucrainei” și că apartenența celor două țări la valorile europene reprezintă fundamentul relațiilor bilaterale.
Noi am pășit pe această cale, noi mergem înainte, noi avem rezultate și aceasta este apreciat și la Bruxelles și de partenerii noștri în general. Aceasta este alegerea noastră, o alegere civilizațională. Locul nostru este în Europa unită, noi împărtășim aceleași valori. (…) Noi nu vedem o altă alternativă viitorului european al Republicii Moldova.
Întrebat despre viabilitatea formatului de negocieri 5+2, ambasadorul Paun Rohovei a subliniat că în procesul de reglementare transnistreană „Ucraina principial și consecvent își menține poziția” și anume că acest conflict este „unul înghețat, care trebuie soluționat exclusiv pe cale diplomatică”. Iar condiția de bază a acestui proces este „menținerea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova în hotarele recunoscute pe plan internațional”.
Paun Rohovei s-a referit și la „al doilea moment care s-a accentuat după agresiunea la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei”.
Noi (autoritățile de la Kiev) nu vedem oportunitatea și eficiența actualului format de negocieri 5+2. Nu poate și nu are dreptul nici moral, nici juridic un stat agresor să poarte discuții privind reglementarea acestui conflict.
Drept argument, ambasadorul ucrainean a amintit de faptul că, „în primele zile de război, ei (Rusia) declarau și și-au pus drept scop să înainteze până la Transnistria”.
Ambasadorul Paun Rohovei a subliniat că Ucraina nu a părăsit formatul de negocieri 5+2, care de jure există. „Noi nu vedem nici necesitatea, nici raționamentul de a ne așeza la masa de tratative cu țara agresoare”, a explicat diplomatul, adăugând că această poziție a Kievului este „sprijinită și de către Chișinău, și de către partenerii occidentali, inclusiv SUA, precum și de către OSCE”.
„Această abordare nu este acceptată de către Tiraspol și Rusia și este clar de ce”, a mai spus Paun Rohovei. Exprimând poziția Ucrainei, diplomatul a menționat că, la etapa actuală, este „necesară și eficientă continuarea dialogului în așa-numitul format 1+1, deci între părțile acestui conflict”.
Iar în perspectivă, potrivit ambasadorului Paun Rohovei, formatul negocierilor ar trebui să fie resetat cu atribuirea unui rol mai important Uniunii Europene.
Deoarece atât Ucraina, cât și Republica Moldova, dar mai ales Republica Moldova a ales calea europeană de dezvoltare, cred că în formulă de negocieri Uniunea Europeană ar putea juca unul dintre rolurile-cheie, atât în calitate de comunitate, cât și țări (membre UE) în parte. (…)Iar una dintre condițiile de bază pentru soluționarea pașnică a conflictului, pe cale diplomatică, este demilitarizarea regiunii transnistrene și formatarea misiunii de pacificare care, de fapt, acum este total controlată de către Moscova.
Paun Rohovei a informat că noul reprezentant special al Ucrainei în procesul de reglementare transnistreană este predecesorul său, fostul ambasador ucrainean la Chișinău Marko Sevcenko, în prezent ambasador cu misiuni speciale la Kiev, „un diplomat de excepție și un bun prieten al Republicii Moldova”.