Social

Legea „poluatorul plătește”, votată la Parlament. Expert în mediu: O inițiativă destul de binevenită

Imagine-simbol
Sursa: Imagine-simbol

Daunele aduse mediului vor trebui reparate de cei care le provoacă. Persoanele fizice și agenții economici care afectează natura vor fi obligați să suporte integral costurile remedierii, potrivit unui proiect de lege aprobat astăzi, 22 mai, de Parlament în lectura a doua. Măsura, bazată pe principiul „poluataorul plătește”, a fost salutată de expertul în mediu Ruslan Nercașu, care o consideră „binevenită”, deoarece ar putea descuraja încălcările de mediu.

Noua lege prevede că poluatorii vor suporta nu doar sancțiuni contravenționale, ci și cheltuielile de remediere a daunelor. Inspectoratul pentru Protecția Mediului va identifica prejudiciile și operatorii responsabili, iar Agenția de Mediu va stabili măsurile necesare de prevenire și reparație, în cooperare cu alte autorități.

„Anume prin faptul că orice agent economic sau persoană fizică ce va comite încălcări legate de mediul, nu doar că va fi sancționat contravențional pentru acțiune sau inacțiunea sa, dar, va fi obligat, într-un final, să suporte și costurile pentru restabilirea stării inițiale a ceea ce s-a distrus”, a explicat expertul în mediu, Ruslan Nercașu, într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova.

Inițiativa legislativă, elaborată de Ministerul Mediului, prevede armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene în domeniul protecției mediului.

Întrebat despre aplicabilitatea legii în Republica Moldova, expertul în mediu reiterează că nu este o măsură nouă și „toată comunitatea europeană o aplică”.

„La noi ar putea dura un pic punerea în aplicare, dat fiind faptul că până la urmă trebuie implicat în acest proces, atât ministerul ca și entitate care elaborează politici, atât agenția de mediu ca și entitate care pune în aplicare aceste politici, și nu în ultimul rând inspectoratul pentru protecția mediului, care de fapt urmează să stabilească, probabil, de comun cu alte instituții, cum ar fi, de exemplu, poliția, să stabilească circumstanțe, să stabilească făptașii”, a declarat Nercașu.

„Eu cred că în scurt timp asta se poate de realizat conform și foarte eficient”, a adăugat acesta.

Potrivit proiectului de lege, Inspectoratul pentru Protecția Mediului identifică daunele și operatorii responsabili, iar Agenția de Mediu stabilește măsurile de prevenire și reparare, colaborând cu alte autorități.

Costurile urmează a fi suportate de operatori, cu excepția cazurilor cauzate de terți sau ordine publice, iar statul urmează să recupereze aceste costuri în termen de zece ani.

În lectura a doua fost acceptat amendamentul deputatei Mariana Cușnir, care propune ca aspectele privind alocarea surselor financiare și garanția financiară să se refere doar la activitățile economice cu risc semnificativ asupra mediului, care se regăsesc în anexă la Legea 227/2022 privind emisiile industriale, se arată în comunicatul emis de Parlament.

Prezenta lege va intra în vigoare la expirarea a 24 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI:

Vlada Vasilachi

Vlada Vasilachi

Autor

Citește mai mult