Social

Serviciile de îngrijire a copiilor mici devin mai accesibile la Ungheni. Ce soluții propun autoritățile

Serviciile de îngrijire a copiilor mici devin mai accesibile la Ungheni, datorită extinderii în localitate a unui program susținut de Organizația Internațională a Muncii și partenerii locali, inclusiv agenți economici. Mai exact, inițiativa este menită să sprijine femeile în dezvoltarea creșelor de tip familial și să ofere părinților mai multe opțiuni sigure și flexibile de îngrijire pentru copiii sub 3 ani.

Necesitatea unor astfel de servicii este actuală și justificată, a afirmat viceprimarul municipiului Ungheni, Eduard Balan, într-un interviu pentru Radio Moldova. El a explicat că, în condițiile în care înscrierea în grădinițe începe de la doi ani, multe mame întâmpină dificultăți în a se întoarce la muncă din lipsa unor opțiuni de îngrijire a copiilor. Inițiativa vizează legalizarea și sprijinirea serviciilor alternative care, anterior, existau mai ales în mod informal. Printre soluțiile propuse se numără înființarea de creșe la locul de muncă, servicii oferite de persoane fizice în anumite intervale orare sau în weekend, mai spune Eduard Balan.

Este vorba despre servicii pentru copii cu vârsta de până la trei ani, însă, conform regulamentului aprobat de Consiliul Municipal, copiii sunt înscriși la grădiniță începând cu vârsta de doi ani, iar pentru cei de un an sau doi ani, în contextul în care părinții doresc să revină la serviciu, dar nu au posibilitatea de a-i înscrie într-o instituție, a apărut necesitatea unei alternative, astfel fiind lansate cursuri pentru persoanele interesate să deschidă astfel de afaceri, iar în Chișinău sau Bălți deja funcționează mini-grădinițe private, unde, în baza unei patente, se pot îngriji acasă maximum cinci copii.

Programul „Extinderea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor” este implementat cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii. Acțiuni similare vor fi implementate în alte cinci orașe din Republica Moldova: Cahul, Comrat, Orhei, Edineț și Soroca.

Doar 63% dintre copiii cu vârsta de 2 ani erau integrați, în 2024, în instituții de educație timpurie, rata de încadrare scăzând până la 4,5% în cazul copiilor cu vârsta de 1 an, potrivit analizei Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare. Totodată, potrivit datelor, niciun copil cu vârsta sub 1 an nu a beneficiat de serviciile publice de educație timpurie.

În același an, numărul copiilor înscriși în grădinițe a crescut cu 8 la sută față de 2021, constată studiul. Acest fapt reflectă impactul reformelor și măsurilor de sprijin pentru familii cu copii mici, inițiate începând cu anul 2022, însă acestea rămân a fi insuficiente pentru a răspunde nevoilor familiilor.

De menționat că Legea cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor reglementează organizarea și funcționarea a trei tipuri de servicii alternative: servicii organizate de angajator la locul de muncă, servicii individualizate prestate la domiciliul copilului și servicii de tip familial la domiciliul îngrijitorului, pentru maximum cinci copii.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult