Când flăcările îți distrug casa, cine plătește? Realitatea dură a locuințelor neasigurate

Incendiul care a mistuit mansarda blocului de apartamente din orașul Durlești a atras atenția cetățenilor asupra riscurilor la care sunt expuse locuințele și îi determină să examineze posibilitatea ca să-și protejeze proprietățile prin asigurare. În prezent, cifra locuințelor asigurate este de doar patru la sută. Deși legea nu obligă cetățenii să-și asigure casele, companiile din domeniu le recomandă să ia în calcul această opțiune, pentru că în caz de incendiu, cutremur sau alte situații de risc, polița de asigurare poate acoperi integral pagubele.
Cei mai mulți dintre moldovenii care au locuințele asigurate sunt cei care și-au procurat bunul imobil prin credit ipotecar, așa cum una dintre condițiile băncii este anume asigurarea. Interesul voluntar pentru asigurarea locuințelor și a bunurilor casnice este încă redus. Asiguratorii spun că suma asigurată este stabilită în funcție de locuință. Spre exemplu, o primă anuală de asigurare în valoare de 50 de euro poate acoperi câteva zeci de mii de euro în caz de risc. Asigurările acoperă orice tip de calamitate naturală, cu excepția riscurilor militare.
„Eu recomand tuturor să își asigure locuința la valoarea reală, nu la una diminuată. Scopul de a economisi vreo 10 euro la prima de asigurare nu justifică riscul. Nu merită să procedezi astfel. De exemplu, dacă un apartament este asigurat la 50.000 de euro și, în urma producerii unui incendiu, se constată că dauna este de 20.000 de euro, atunci persoana va primi despăgubirea în funcție de condițiile contractului. În medie, conform practicilor de pe piață, persoana va primi cei douăzeci de mii de euro, minus, să zicem, 10% franșiză. Franșiza reprezintă partea din daună care nu este acoperită de asigurător”, menționează Veaceslav Gamurari, reprezentant companie de asigurare.
Condiția este ca imobilele să fie înregistrate legal și să dețină un număr cadastral. Locuințele construite ilegal, cum sunt mansardele, nu pot fi asigurate, a mai adăugat Veaceslav Gamurari. Incendiul de la mansarda din Durlești i-a pus pe gânduri pe mai mulți cetățeni, care încep să conștientizeze importanța asigurării bunurilor.
Da, după ce s-a întâmplat e important. Aș zice că e un preț accesibil, nu e atâta mă rog de scump, cred că pensionarii au și ei ceva mai ieftin.
Eu am ipotecă și merge automat asigurarea la casă, dar mi se pare că suma nu e atât de mare și ca să fii mai împăcat cu tine.
Noi nu avem încă asigurată locuința pentru că recent am procurat-o, dar suntem în proces pentru că știm că este un lucru foarte necesar, mai ales în contextul celor întâmplate la Durlești.
Am auzit de așa ceva, dar fiica se ocupă de asta. Este că au loc incendii și dacă este asigurată, statul trebuie să plătească ceva.
Datele Băncii Naționale arată că anul trecut numărul imobilelor asigurate a depășit cifra de 40 de mii, iar valoarea asigurărilor este aproximativ 35 de milioane de lei. În medie, o asigurare anuală costă 850 de lei, valoarea fiind stabilită în funcție de suprafața și tipul locuinței.
Amintim că incendiul a izbucnit vinerea trecută la o mansardă de pe strada Tudor Vladimirescu din Durlești și a fost lichidat sâmbătă dimineață, în jurul orei 04:00. Flăcările au distrus în jur de 1500 de metri pătrați din acoperișul blocului, iar 15 apartamente cu două niveluri de la mansardă au fost grav afectate. Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.
CITEȘTE ȘI: