Social

Viitorul se construiește acasă: de vorbă cu tinerii care au ales Republica Moldova

Spre sfârșit de an școlar, liceenii sunt încurajați să-și continue studiile în Republica Moldova. În acest context, viitorii absolvenți au fost invitați astăzi la o discuție cu studenții, dar și specialiștii din domeniul educației pentru a lua cunoștință de ofertele educaționale. Echipa noastră de filmare a reușit să discute cu mai mulți studenți și absolvenți de facultate, care și-au creat un viitor aici, acasă.

La ai săi 24 de ani, Cătălin Vacarciuc este profesor de istorie la un liceu din capitală. Tânărul a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat și zice că a ales să continue studiile în Republica Moldova pentru a contribui la dezvoltarea societății, iar misiunea lui acum este să transmită valori, idei, principii și, desigur, experiențe noi.

Mă regăsesc în această profesie de pedagog, deoarece acest altruism al meu eu pot să îl valorific prin a munci, nu pentru bani, deoarece nu este vorba despre bani, dar pentru un folos societății, pentru a da un imbold societății noastre. Dacă o să-mi reușească să transmit măcar la o parte din societate - va fi bine, dacă la mai mulți - jos pălăria! Dacă măcar unul se schimbă după o lecție, tu ți-ai îndeplinit planul.

A ales să studieze acasă și Nicolae Moraru. La ai săi 30 de ani, el este student la Facultatea de Matematică și Inginerie din cadrul aceleiași universități, dar între timp a reușit să dezvolte și o companie IT. Acum, Nicolae spune că a venit să învețe pentru a putea preda studenților ceea ce cunoaște din propria experiență, dar mai are și alte colaborări.

Compania la care acum programez îmi oferă posibilitatea absolută în timp, atât timp cât lucrul este făcut. Frecventez la zi, merg la toate perechile. Mă strădui să fiu un student bun. Chiar și învăț foarte mult. Foarte multe chestii am învățat la facultate pentru prima oară”, povestește Nicolae.

Tinerii au fost prezenți la un eveniment organizat vineri la USM, unde au venit și elevi, viitori absolvenți ai mai multor licee din țară. Mulți dintre ei au spus că au ales specialitatea pe care vor să o îmbrățișeze.

Planific să studiez la Universitatea de Stat din Republica Moldova, la Facultatea de Drept. Poate după specialitate voi deveni un notar sau un judecător, dar încă mă mai gândesc.

Mă gândesc să rămân totuși în Moldova, pentru că totuși este acasă. E mai bine acasă decât peste hotare. Ești alături de familie, cunoști țara, limba.

Campania „Învață în Moldova” s-a desfășurat în perioada martie - mai 2025. Aceasta a inclus o serie de activități interactive și informative, menite să aducă instituțiile de învățământ superior mai aproape de potențialii studenți.

CITEȘTE ȘI:

Citește mai mult