Ministrul Apărării: Progresăm în întărirea apărării pentru a combate amenințările hibride

În pofida provocărilor actuale de securitate, Republica Moldova face progrese în consolidarea rezilienței naționale, inclusiv a capacităților de apărare, pentru descurajarea și contracararea amenințărilor hibride, precum și pentru menținerea păcii, stabilității și siguranței cetățenilor, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, la Forumul de securitate la Marea Neagră și în Balcani de la București. Ministrul a subliniat că este necesară menținerea unui dialog constant, dar și implementarea unor inițiative comune, care sunt esențiale pentru consolidarea cooperării, pentru identificarea unor soluții eficiente și pentru întărirea capacității noastre colective de răspuns la provocările actuale.
„În scopul îndeplinirii, celor trei obiective strategice de apărare a țării, acordarea sprijinului în gestionarea crizelor și extinderea contribuției la eforturile internaționale de menținere a păcii. Este important să fim parte a a unei securități colective, solide, obiectiv care poate fi realizat doar prin cooperare și dialog, Prin inițiative comune, exerciții multinaționale, interoperabilitate sau proiecte economice transfrontaliere. Existența unei identități regionale strategice cu siguranță va contribui la transformarea regiunii Mării Negre dintr-o zonă afectată de tensiuni într-un pilon a stabilității”, a menționat Anatolie Nosatîi.
Prezent la eveniment, alături de ministrul Apărării, generalul de brigadă Vitalie Micov a declarat că există intenția de reduce durata serviciului militar în termen, care este obligatoriu, pentru a atrage mai mulți tineri în forțele armate ale țării.
„Noi am încercat sisteme variate pentru a recruta, a reține, a dezvolta forțele armate. Nu există o formulă perfectă pentru succese. Am păstrat serviciul militar obligatoriu pentru că vrem să educăm tânăra generație. Vrem să reducem serviciul militar activ de la 12 luni la 9 luni și apoi la 4 luni. Dacă facem asta, va crește și interesul tinerilor să se alăture armatei și să devină soldați profesioniști. Este o soluție foarte bună pentru noi, pentru a avea mai multe persoane în armată”, a spus Vitalie Micov.
Forumul de securitate la Marea Neagră și în Balcani, care s-a desfășurat în perioada 22-23 mai, la București, reprezintă o platformă de dialog la nivel internațional cu privire la aspectele de apărare, securitate și relații internaționale în regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor.
Evenimentul se află la a noua ediție și reunește oficiali, diplomați, militari și analiști din statele membre ale UE și NATO, dar și din țări partenere.