Externe

ONU: Prețurile alimentelor au scăzut la nivel mondial

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a anunțat că prețurile alimentelor au scăzut, la început de an, la nivel mondial pentru a zecea lună consecutiv. Potrivit raportului, declinul prețurilor la uleiurile vegetale, lactate și zahăr a ajutat la scăderea indicelui global al prețurilor produselor alimentare, în timp ce prețurile cerealelor și a cărnii au rămas în mare parte stabile.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară schimbările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. Luna trecută, de exemplu, acest indice al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 131,2 puncte în ianuarie, cu 0,8% mai puțin față de luna precedentă și cu aproximativ 18% sub vârful atins în martie 2022.

În luna ianuarie, indicele FAO al prețurilor la cereale a rămas practic neschimbat față de luna decembrie și s-a situat cu 4,8 la sută peste nivelul său de anul trecut. Prețurile internaționale pentru grâu au scăzut cu 2,5%, deoarece producția din Australia și Federația Rusă a fost mai mare decât cea estimată.

Tot în ianuarie, a scăzut prețul la uleiurile vegetale cu aproximativ 3 la sută. Prețurile mondiale pentru uleiul de palmier și soia au scăzut pe fondul cererii globale de import reduse, în timp ce prețurile pentru uleiul de floarea soarelui și de rapiță au scăzut din cauza disponibilităților ample de export.

Prețul pentru produsele lactate este mai mic cu 1,4%, în timp ce prețul la carne este a fost micșorat doar cu 0,1%. Indicele FAO al prețurilor pentru zahăr a scăzut cu 1,1% față de luna decembrie.

Amintim că pe parcursul anului 2022, patru dintre cei cinci subindici alimentari ai FAO - cereale, carne, lactate și uleiuri vegetale - au atins cote record, în timp ce al cincilea, zahărul, a fost la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani.

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a crescut cu aproximativ 18 la sută în 2022, din cauza unor factori care includ perturbări semnificative ale pieței, costuri mai mari ale energiei și ale inputurilor, vremea nefavorabilă și cererea continuă puternică de alimente la nivel mondial.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult