Politic

Mihai Popșoi: „Stoparea criptomonedelor ilicite, principala provocare în eliminarea schemei ruse de influențare a voturilor”

Cel mai complicat în eliminarea schemei finanțate de Federația Rusă, prin care sunt influențate sau cumpărate voturile cetățenilor din Republica Moldova, este stoparea transferurilor ilicite de criptomonede, a declarat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi, într-un interviu pentru Euronews România. Potrivit acestuia, autoritățile conlucrează cu partenerii din Uniunea Europeană, Statele Unite și alte jurisdicții pentru a crește capacitățile instituțiilor de a combate acest fenomen.

„Este o încercare de a submina procesul democratic legitim, corect, prin fraudă, prin cumpărarea voturilor, prin corupția electorală. Cei care organizează aceste rețele de influență împart aceste criptomonede la cei care fac parte din rețea, dar structurile noastre sunt destul de bine ancorate în teren, așa să spunem, și dezavuează aceste rețele cu o rată a succesului care crește din ce în ce mai mult, inclusiv grație tehnologizării crescânde și a schimbului de informații cu parteneri internaționali”, a declarat Mihai Popșoi.

Dacă aceste tactici pe care le aplică Kremlinul, prin intermediul diverselor tertipuri, în Republica Moldova, fie că e vorba de propagandă, război informațional, transferuri de criptomonede sau atacuri cibernetice, își demonstrează eficacitatea, atunci sunt aplicate și în alte țări, a spus Mihai Popșoi.

„Este în interesul tuturor partenerilor noștri să ne ajute să fim cât se poate de abili în a riposta acestor tehnici și tactici în Republica Moldova, așa încât ele să nu își demonstreze eficacitatea, să fie destructurate atunci când sunt încercate la noi, așa încât să nu poată fi aplicate în altă parte și să existe o doză de impact negativ, neglijabil sau mult mai mic în altă parte decât, din păcate, suntem noi în situația de a-l înfrunta”, a menționat Mihai Popșoi.

Peste 6.000 de persoane au fost sancționate contravențional pentru implicare în schema de corupere electorală și influențare a alegerilor și referendumului din 2024. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, acestea fac parte dintr-un grup de peste 140.000 de persoane vizate inițial în cadrul unor cauze penale. Parlamentul a adoptat recent un proiect de lege care înăsprește sancțiunile pentru corupția electorală, finanțarea ilegală și falsificarea alegerilor.

Amintim că alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe 28 septembrie. Decizia a fost adoptată cu votul a 57 de deputați, la ședința plenară din 17 aprilie. Lista țărilor în care ar urma să fie aplicat votul prin corespondență la alegerile parlamentare ar urma să fie extinsă. Noile state propuse sunt Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Japonia. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, înaintat de un grup de deputați. Alte modificări importante propuse sunt extinderea termenului de votare și posibilitatea identificării alegătorilor prin mijloace biometrice.

Citește mai mult