Expert, despre Programul Național de Aderare la UE: „Reflectă toată agenda de angajamente față de Uniunea Europeană”

Programul Național de Aderare la Uniunea Europeană pentru următorii cinci ani include angajamentele asumate de autorități privind armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar și pentru implementarea reformelor necesare în domenii esențiale precum justiția, economia, administrația publică, agricultura, mediul, educația și infrastructura. Implementarea acestui plan și îndeplinirea tuturor prevederilor este o mare provocare, susțin experții.
Utilitatea acestui document nu poate fi pusă la îndoială, în condițiile în care acesta reflectă, de fapt, toată agenda de angajamente față de Uniunea Europeană în procesul de pre-aderare, precizează expertul la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Adrian Ermurachi. Totodată, el subliniază că autoritățile ar trebui să depună eforturi pentru realizarea tuturor reformelor, aceasta fiind și principala provocare.
„Implementarea Planului ar însemna tema de acasă făcută, cea mai mare măsură, de asta este foarte importantă. În altă dată, este foarte important și pentru Guvern, pentru că își prioritizează acțiunile în relația cu Uniunea Europeană. Evident că provocarea majoră pe care o are Guvernul este să nu uite de celelalte documente pe care le are, pentru că Guvernul cumva aflându-se într-un proces continuu de reformă și, în mod special acum, în procesul acesta de accelerare la UE, are și alte documente de politici, alte documente de planificare care nu sunt mai puțin importante. De asta este important ca Guvernul să-și sincronizeze eforturile și să implementeze toate aceste angajamente”, a explicat expertul Adrian Ermurachi.
Amintim că Guvernul a aprobat la ședința de miercuri, 28 mai, Programul Național de Aderare la Uniunea Europeană pentru perioada 2025–2029. Costul implementării Programului este estimat la aproximativ 66 de miliarde de lei. Acoperirea se va face din bugetul de stat, asistență externă, inclusiv fonduri UE și alte surse. Planul va fi actualizat anual, începând cu luna octombrie, prin integrarea recomandărilor și criteriilor de referință stabilite în raportul anual de progres al Comisiei Europene, precum și a altor angajamente asumate pe parcursul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.