Marea Neagră – coridor strategic: R. Moldova, inclusă în noua strategie a UE

Uniunea Europeană a prezentat o nouă strategie geopolitică pentru regiunea Mării Negre, care vizează consolidarea securității, stimularea creșterii economice și protejarea mediului în cooperare cu țările riverane – inclusiv Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Printre măsurile de bază ale strategiei se numără crearea unui centru pentru securitate maritimă la Marea Neagră, menit să protejeze infrastructura critică, să intensifice cooperarea în domeniul deminării și să reducă riscurile de mediu și de securitate generate de războiul din Ucraina.
Expert: Documentul pune accentul pe rolului geopolitic al UE ca factor de securitate în regiune
Experții susțin că această strategie a fost concepută în urma invaziei ruse în Ucraina, pentru a oferi garații de securitate țărilor din bazinul Mării Negre, inclusiv Republicii Moldova.
Documentul urmărește să sprijine consolidarea rolului geopolitic al Uniunii Europene ca factor de securitate și actor de încredere în regiunea extinsă a Mării Negre, susține expertul Mihai Isac. Potrivit lui, această strategie spune într-un mod clar că se dorește o cooperare mai strânsă în protejarea securității și siguranței maritime.
Vedem deci o viziune pe termen lung a Uniunii Europene, iar această viziune, dacă va putea fi implementată, ar duce la crearea unui grad mai mare de încredere în întreaga regiune, inclusiv în Republica Moldova, din partea investitorilor străini. Am văzut că Marea Neagră a devenit un punct de convergență al unor interese importante. Vorbim de China, vorbim de Marea Britanie, vorbim de Statele Unite și este nevoie ca și Uniunea Europeană, care este prezentă în spațiul pontic prin România și Bulgaria, dar și prin statele partenere, Ucraina și Republica Moldova, putem vorbi și de Turcia, să acorde un interes aparte acestui spațiu.
În același timp, expertul Mihai Isac a mai precizat că strategia geopolitică pentru regiunea Mării Negre mai are și obiective economice ce vizează toți actorii din regiune.
Se dorește crearea unor căi mai sigure de comunicare și de consolidarea legăturii dintre Europa și Asia Centrală prin intermediul Caucazului de Sud, în domeniile energetic, al transporturilor și digital. Caucazul de Sud, prin Azerbaidjan, prin apropierea de Marea Caspică și Iran, este o zonă extrem de bogată în resurse energetice, pe care Uniunea Europeană dorește să le acceseze pentru a-și asigura independența energetică față de presiunile Federației Ruse sau a altor actorii statali.
Europarlamentarul român Dan Barna susține că România trebuie să se implice activ pentru a găzdui acest viitor centru. „În noua strategie a UE pentru Marea Neagră, România trebuie să găzduiască viitorul centru pentru securitate maritimă. Diplomația românească trebuie să depună toate eforturile în viitoarele discuții ministeriale pentru ca țara noastră să găzduiască această infrastructură critică.”
Strategia UE este structurată pe trei piloni: securitate și stabilitate, creștere durabilă și protecția mediului. Documentul menționează importanța conectării Europei cu Caucazul de Sud, Asia Centrală și Marea Caspică prin coridoare de transport, energie și infrastructură digitală – obiective care aduc oportunități economice inclusiv pentru Republica Moldova.
„În vecinătatea sa estică, Uniunea Europeană trebuie să joace un rol important în promovarea securității, a statului de drept și a diminuării influenței rusești. De asemenea, prosperitatea comună trebuie dezvoltată în beneficiul tuturor părților”, a mai declarat Dan Barna.
Eurodeputatul atrage atenția și asupra altor instrumente de sprijin european pe care România ar trebui să le valorifice în paralel cu implicarea în strategia pentru Marea Neagră. „Pe termen foarte scurt, viitorul Guvern al României trebuie să acceseze fondurile disponibile prin Programul European dedicat Industriei de Apărare și cele din programul de înarmare SAFE. În același timp, din fondurile neatrase încă din PNRR sau din cele de coeziune, România poate dezvolta infrastructură duală, de care ar beneficia atât comunitățile locale, cât și structurile de apărare.”
Noua strategie va fi implementată în paralel cu procesul de extindere a Uniunii Europene și cu Parteneriatul Estic.
Potrivit Comisiei Europene, viitorul cadru va reuni toate instrumentele de politică și investiție ale UE, inclusiv inițiativa Global Gateway, cu accent pe securitate, conectivitate și sustenabilitate.
Ce presupune strategia UE pentru Marea Neagră?
Noua strategie propusă de Uniunea Europeană urmărește să transforme regiunea Mării Negre într-un coridor esențial de conectivitate între Europa și Asia Centrală, prin investiții în infrastructură de transport, energie și digitalizare. Totodată, vizează consolidarea securității maritime, inclusiv prin înființarea unui centru de securitate maritimă, pregătirea comunităților costiere pentru riscuri climatice și mediu, dar și sprijinirea statelor partenere – precum Republica Moldova – în procesul de integrare europeană, prin reforme, aliniere la politicile UE și integrarea treptată în piața unică. Strategia face parte dintr-o viziune mai largă a UE de a răspunde noii realități geopolitice și de a construi o regiune sigură, stabilă și prosperă.