Electorala

Secretarul CEC: Va fi permis votul și în baza pașaportului, iar manifestațiile culturale, interzise în campanie electorală

Cetățenii care vor participa la alegerile locale din toamnă vor putea să-ți exprime opțiunea de vot nu doar cu buletinul de identitate dar și în baza pașaportului, a declarat la Radio Moldova, Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alexandru Berlinschi. El a precizat că noile reguli au intrat în vigoare odată cu aprobarea noului Cod Electoral.

„Nu va mai fi necesar să fie prezentată și fișa de însoțire pentru buletinul de identitate, respectiv nu se va aplica acea ștampilă care fixează ziua, luna alegerilor. referitor la modalitatea de desfășurare a campaniei electorale s-a convenit cu regulile clare pentru toți concurenții electorali. În primul rând s-a redus acele donații, de trei salarii medii la un salariu mediu pe economie. Mai mult nu poate fi donat prin numerar, dar a rămas prin virament prin bancă, transparent, acel minim de șase salarii medii pe economie”, a explicat Alexandru Berlinschi.

Secretarul CEC a mai precizat că potrivit noului Cod Electoral, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, concertele sau manifestațiile culturale sunt interzise pe perioada campaniei electorale, care începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor. De asemenea, potrivit legislației electorale, a fost redusă vârsta candidaților pentru funcția de primar de la 25 la 23 de ani. Totodată, a fost redus și numărul semnăturilor necesare pentru înregistrarea în cursă a candidaților independenți.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult