Revista presei

Revista Presei // Maia Sandu: Demisiile din justiție sunt un pas spre reformă și integritate

Realegerea în funcția de primar de Boldurești a lui Nicanor Ciochină, învinuit de comiterea unui accident rutier soldat cu moartea unui adolescent; reacția președintei Maia Sandu la valul de demisii în rândul procurorilor și al judecătorilor; cazul șoferului de troleibuz arestat după ce a tamponat mortal un pieton ce traversa neregulamentar, sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Nicanor Ciochină, învinuit de comiterea unui accident rutier soldat cu moartea unui adolescent de 14 ani, a fost ales din nou primar la Boldurești, titrează Ziarul de Gardă. Potrivit surselor locale, ieri, în turul II al alegerilor locale noi, Ciochină a luat 615 voturi, cu 13 mai mult decât contracandidatul său Sergiu Bulicanu, fiind ales, astfel, primar de către locuitori. Înainte de alegeri, Raisa Ciurel, mama copilului lovit mortal, spunea că intenția lui Ciochină de a se întoarce în fotoliul de edil i se pare revoltătoare.

„Nu este un colaps, ci un pas spre reformă și integritate”. Așa a comentat președinta Maia Sandu, demisiile din justiție. Ziarul Național propune declarațiile șefei statului, făcute la un post TV și anume, că demisiile reprezintă o etapă necesară pentru reformarea profundă a instituțiilor. Maia Sandu a explicat că aceste plecări sunt o reacție previzibilă la inițierea evaluării externe extraordinare, un mecanism destinat să restabilească încrederea cetățenilor în actul de justiție. „Aproape o treime dintre judecători au plecat în ultimii trei ani. Acum vine pasul următor – să aducem tineri și un suflu nou", a precizat președinta Maia Sandu.

Totodată, șefa statului admite că există angajați ai Procuraturii Anticorupție care ar acționa în interesele lui Ilan Șor, scrie agora.md cu referire la același interviu. Maia Sandu a spus că acesta ar fi și unul dintre motivele pentru care instituția nu ar avea rezultate vizibile. „Vedem foarte clar că dacă a reușit să racoleze o persoană în această Procuratură, atunci este real să credem că a putut să racoleze și alte persoane", a mai spus președinta țării subliniind că are încrederea că există în sistem și oameni corecți, care își fac onest munca.

Proaspăt desemnat la urnele de vot ca președinte al României, Nicușor Dan și-a prezentat agenda care cuprinde o vizită în luna iunie în Republica Moldova, titrează Radio Chișinău. Nicușor Dan a precizat presei din România că la începutul lunii iunie va fi prezent la Vilnius, unde va avea loc summitul șefilor de stat de pe flancul estic și nordic al NATO, la fel, pentru luna iunie este programată și vizita în Republica Moldova, fără a fi menționată data exactă.

Achiziții de milioane ale deputaților. TV 8 are o investigație despre parlamentarii care și-au cumpărat anul trecut locuințe de milioane sau mașini de lux. Unul dintre ei este deputatul socialist Adrian Albu, care și-a cumpărat în 2024 un apartament de 175 de metri pătrați, pe care susține că a plătit 3,8 milioane de lei, adică circa 200 de mii de euro. Mai mult, în 4 ani de mandat, el și-a cumpărat două apartamente, un garaj, o casă de locuit pe malul Nistrului și un automobil de lux. Cum deputatul își justifică cheltuielile în raport cu veniturile de la stat, dar și cu ce alte achiziții s-a ales, găsiți în articol.

Cum arată în statisticile Comisiei Electorale eșecul în combaterea corupției politice. Mold-street.com propune o analiză despre finanțările oficiale și cele reale ale partidelor politice, care diferă simțitor. Astfel, anul trecut formațiunile au beneficiat de o finanțare totală în valoare de peste 70,2 milioane lei. Este vorba de alocații de la bugetul de stat, cotizații ale membrilor de partid și donații din partea persoanelor fizice și juridice. Pe de altă parte, la începutul lunii octombrie 2024, Procuratura Anticorupție comunica că sume estimate la peste 240 milioane lei au ajuns din Rusia în Moldova, doar în luna septembrie, pentru finanțarea mai multor persoane ce urmau să facă agitație pentru un anumit candidat la prezidențiale și împotriva integrării europene la referendumul. Suma este de circa 3,5 ori mai mare decât suma anunțată de CEC, pentru tot anul.

Șoferul de troleibuz care ar fi lovit mortal un pieton ce traversa strada neregulamentar, a fost reținut pentru 72 de ore. Agora.md scrie că avocatul acestuia și Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi califică acțiunea drept una „abuzivă”, „ilegală” și au înaintat un ultimatum autorităților. Deși probele arată clar circumstanțele, iar șoferul nu a fugit de la fața locului, a colaborat cu poliția, are domiciliu stabil și nu reprezintă niciun pericol procesual, totuși, în mod absolut arbitrar, s-a dispus reținerea lui, susține avocatul Andrei Domenco. Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi a solicitat „eliberarea imediată și necondiționată” a șoferului de troleibuz, amenințând cu blocarea transportului național dacă revendicarea nu va fi satisfăcută.

De Ziua Internațională a Copilului, Europa Liberă propune o analiză a datelor Biroului Național de Statistică, despre situația minorilor din Republica Moldova. Acestea arată că veniturile familiilor cu copii sunt mai mici, iar condițiile de viață mai grele la sate. O gospodărie cu copii a câștigat lunar aproximativ 4600 lei pe persoană, iar cu cât sunt mai mulți copii, cu atât scade venitul. În Republica Moldova trăiesc mai puțin de jumătate de milion de copii cu vârsta sub 17 ani, ceea ce înseamnă 20,7% din totalul populației. Anul trecut, în Moldova s-au născut doar 23.600 de copii, cu 2% mai puțini decât în 2023.

Iar TVR Moldova scrie că în fiecare zi, în medie, cinci copii dispar, fug de acasă în căutarea unor nevoi fundamentale. În primele patru luni ale anului, poliția a fost alertată de 638 de dispariții ale copiilor, fie din centre de plasament, fie din familie. De regulă, cei mai mulți minori dați dispăruți au între 10 și 16 ani. Unii copii fug în căutarea libertății, alții a afecțiunii.

Citește mai mult