Expert: Republica Moldova ar putea deveni, în următorii ani, un „test de reziliență” pentru întreaga politică de extindere a UE

Republica Moldova ar putea deveni, în următorii ani, un „test de reziliență” pentru întreaga politică de extindere a Uniunii Europene (UE), având în vedere campaniile „fără precedent” de dezinformare și propagandă desfășurate de Federația Rusă pentru a influența alegerile din Republica Moldova, a declarat expertul comunității WatchDog, Eugen Muravschi, în cadrul unui interviu oferit postului public de televiziune Moldova 1.
„Noi suntem printre cele mai vulnerabile state din vecinătate UE la influența rusească. Un exemplu de succes pentru Uniunea Europeană ar fi acela că, dacă R. Moldova poate, atunci și alte țări pot”, a arătat Muravschi.
Expertul a avertizat că procesul de aderare a R. Moldova la UE riscă să fie afectat de ingerințele externe ale Federației Ruse în alegerile parlamentare, care ar putea împiedica formarea unei majorități proeuropene în Parlament.
„Cred că este important ca autoritățile noastre să-și învețe lecțiile și să se asigure că, de data aceasta, Federația Rusă și aliații săi din Republica Moldova nu vor putea deturna votul popular și că rezultatul alegerilor parlamentare va reflecta, într-adevăr, voința poporului”, a adăugat expertul.
Potrivit lui Muravschi, aderarea Republicii Moldova depinde esențial de implementarea reformelor în justiție și de combaterea corupției, iar Reuniunea Consiliului de Asociere cu Uniunea Europeană, desfășurată miercuri la Bruxelles, este mai relevantă decât vizitele politice simbolice, deoarece implică discuții concrete pe domenii sectoriale, evaluarea realizărilor și stabilirea planurilor de acțiune.
Reprezentantul comunității WatchDog este de părere că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu ar trebui să fie doar sarcina guvernării.
„Este important ca guvernarea să fie deschisă și să colaboreze cu mediul academic și cu societatea civilă, cu mass-media, astfel încât oamenii să înțeleagă cum funcționează procesul de integrare europeană, de ce unele reforme sunt necesare, care sunt beneficiile. Și, astfel, să fie mai rezistenți și mai rezilienți împotriva influenței rusești”, a mai spus Eugen Muravschi în cadrul interviului oferit postului Moldova 1.
Precizăm că, astăzi, la Bruxelles, se desfășoară cea de-a noua reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova în cadrul căreia sunt evaluate progresele Chișinăului în procesul de aderare la UE și reformele în domenii-cheie, precum reforma justiției și lupta împotriva corupției.
Republica Moldova va depune eforturi pentru a fi pregătită de aderarea la UE până în 2028, a declarat la Bruxelles, premierul Dorin Recean, în cadrul întrevederii cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Tot astăzi, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan a anunțat că, în perioada imediat următoare, vor fi oferite 300 de milioane de euro prefinanțare din Planul de creștere de 1,9 miliarde de euro.