VIDEO // Zi de doliu național: Maestrul Eugen Doga, petrecut astăzi pe ultimul drum
Republica Moldova își ia rămas-bun, joi, 5 iunie, de la Eugen Doga, compozitorul ce a marcat generații și a dus muzica moldovenească pe scenele lumii. Ziua funeraliilor a fost declarată zi de doliu național, în semn de omagiu pentru una dintre cele mai respectate figuri ale culturii est-europene.
Programul comemorativ începe la ora 08:00 cu un serviciu divin și prohodul la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chișinău. De la ora 10:00, corpul neînsuflețit al compozitorului este depus în sala mare a Palatului Național „Nicolae Sulac”, unde are loc ceremonia „In memoriam Eugen Doga” și mitingul de doliu.
La ora 12:50, este programată procesiunea de rămas-bun, iar la 13:00, cortegiul funerar se va deplasa spre Cimitirul Central de pe strada Armenească, unde, la ora 14:00, va avea loc ceremonia de înmormântare.
Pe parcursul zilei, drapelele de stat sunt coborâte în bernă, iar instituțiile publice și cetățenii sunt îndemnați să păstreze un moment de reculegere în memoria compozitorului.
Eugen Doga a fost o personalitate emblematică a muzicii noastre, cu o carieră de peste șase decenii. A compus muzică de film, balet, corală și instrumentală, devenind cunoscut în întreaga lume prin colaborările cu regizorul Emil Loteanu pentru filme precum „Lăutarii”, „Gingașa și tandra mea fiară”.
Valsul din „Gingașa și tandra mea fiară” a fost inclus de UNESCO în lista capodoperelor muzicale ale secolului XX. Moștenirea sa rămâne vie în memoria unei națiuni întregi și a publicului internațional care i-a îndrăgit muzica.
Eugen Doga a încetat din viață pe 3 iunie, la vârsta de 88 de ani.
In memoriam Eugen Doga - program special la Moldova 1 și Radio Moldova
Restricții de circulație în centrul capitalei în legătură cu funeraliile lui Eugen Doga

