Dan Alexe, de la Bruxelles: Aderarea Republicii Moldova la UE în 2029, obiectiv „fără precedent” anunțat de premierul Dorin Recean

Vizita delegației conduse de premierul Dorin Recean la Bruxelles marchează „un succes major” în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, iar anunțarea anului 2029 ca posibil termen al aderării la Uniunea Europeană (UE) este „fără precedent” și nu a fost contestată de oficialii europeni. Constatarea îi aparține corespondentului nostru special de la Bruxelles, Dan Alexe, și a fost făcută, în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT de la postul public de televiziune Moldova 1. Totodată, analistul politic Nicolae Negru atenționează că Guvernul trebuie să își intensifice eforturile de comunicare publică privind integrarea europeană, în special în ceea ce privește utilizarea fondurilor europene și impactul reformelor.
Dan Alexe a calificat „întregul maraton de la Bruxelles” ca fiind „un foarte mare succes”, iar anunțarea anului 2029 ca posibil termen de aderare la comunitatea europeană reflectă o schimbare de atitudine în rândul liderilor UE și un semnal de sprijin.
„Am remarcat faptul că premierul Dorin Recean a pomenit cu insistență anul 2029 pentru aderarea R. Moldova, ceea ce este mult mai optimist decât anul 2030. Acest lucru ar însemna peste patru ani. E ceva fără precedent. Faptul că nimeni nu l-a contrazis și că el a vorbit foarte liber despre anul 2029 ca țintă de aderare a R. Moldova la UE este un jalon psihologic. Acum depinde cum vor evolua negocierile”, a punctat jurnalistul.
Potrivit lui Alexe, sprijinul sporit acordat de Bruxelles Chișinăului este dictat și de contextul geopolitic regional. Astfel, în opinia lui, Republica Moldova devine un element-cheie în arhitectura de securitate regională și europeană prin poziția sa strategică.
Analistul Nicolae Negru a constatat la aceeași emisiune că, în realitate, e „mult de lucru”. Potrivit lui, lipsa unor mesaje clare și convingătoare lasă loc narativelor lansate de Federația Rusă, subliniind necesitatea unei abordări pragmatice în relația cu cetățenii, deoarece „sunt domenii care rămân la periferia comunicării publice”.
Negru susține că autoritățile de la Chișinău trebuie să informeze transparent cetățenii despre beneficiile aderării și cum sunt gestionate fondurile europene.
„Atunci când echipa se va întoarce (de la Bruxelles - n.r.), să le explice și cetățenilor despre ce este vorba, unde vor fi folosiți acești 1,9 miliarde de euro. Trebuie să știm încotro vor merge acești bani, iar fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să fie informat”, a conchis Nicolae Negru.
La Bruxelles, a avut loc cea de-a noua reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, în cadrul căreia au fost evaluate progresele Chișinăului în procesul de aderare la UE și reformele în domenii-cheie, precum reforma justiției și lupta împotriva corupției.
Republica Moldova a făcut progrese semnificative pe traiectoria europeană, inclusiv în lupta contra corupției și în domeniul justiției, a constatat miercuri Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, în cadrul Consiliului de Asociere R. Moldova - Uniunea Europeană.
Premierul Dorin Recean a dat asigurări că Republica Moldova va depune eforturi pentru a fi pregatită de aderarea la UE în 2028, în cadrul întrevederii de la Bruxelles cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Anterior, și secretarul general adjunct al Guvernului, Rodica Crudu, a declarat că anul 2029 este un termen fezabil pentru finalizarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.