Politic

Proiect de lege: Concurs public pentru selectarea judecătorilor de la Curtea Constituțională

Deputata neafiliată Olesea Stamate a prezentat luni un proiect de lege menit să modifice procesul de numire a judecătorilor Curții Constituționale din Republica Moldova. Inițiativa vine în contextul expirării, în curând, a mandatelor pentru cinci dintre cei șase judecători ai Curții, iar scopul declarat este de a preveni politizarea instituției și de a consolida încrederea publicului în independența justiției constituționale.

Curtea Constituțională reprezintă garanția supremă a respectării Constituției, a separării puterilor în stat și a protecției drepturilor fundamentale. Pentru ca această instituție să-și îndeplinească misiunea în mod legitim și eficient, este esențial ca procesul de numire a judecătorilor constituționali să fie unul transparent, bazat pe merit apolitic”, a spus deputata.

Stamate atrage atenția că Legea nr. 74 din 2025 se limitează, în forma sa actuală, la repartizarea competențelor de numire între Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii, fără să stabilească „un mecanism clar” de selecție sau „criterii obiective” de eligibilitate.

Lipsesc cu desăvârșire dispoziții cu privire la vreo procedură de selecție. Această lacună crește riscul politizării instituției și al numirii unor persoane pe bază de criterii clientelare sau opace, subminând credibilitatea Curții Constituționale”, a arătat ea.

Proiectul prezentat de deputată urmărește să pună în aplicare în totalitate recomandările formulate de Comisia de la Veneția, în special cele din paragrafele 64 și 65 ale celei mai recente opinii.

Introducerea unor criterii menite să promoveze transparența ar consolida semnificativ încrederea publicului în Curtea Constituțională, fără a submina independența justiției sau caracterul suveran al procesului de numire. În consecință, Comisia de la Veneția recomandă ca proiectul de lege să includă dispoziții specifice care să consacre principiul transparenței în procesul de nominalizare a judecătorilor Curții Constituționale”, a continuat Stamate.

Printre principalele modificări propuse de deputată se regăsesc instituirea unei proceduri publice de selecție, prin completarea legii cu un nou articol, care prevede analiza dosarelor, interviuri publice și motivarea deciziilor privind selectarea candidaților, organizate de Parlament, Guvern și CSM, introducerea unei majorități calificate în Parlament, respectiv votul a 3/5 dintre deputați, pentru numirea judecătorilor, în scopul prevenirii monopolului politic al partidului majoritar.

De asemenea, deputata propune extinderea criteriilor de eligibilitate, prin adăugarea a două noi condiții: să nu fi fost membru al unui partid politic sau să nu fi deținut funcții politice în ultimii trei ani și să fi demonstrat imparțialitate și independență în activitatea profesională anterioară.

Potrivit deputatei, aceste măsuri vor garanta un proces echitabil, vor întări independența Curții și vor preveni interferențele politice.

În final, fosta deputată PAS a făcut apel la actualii parlamentari să susțină inițiativa, subliniind importanța reformei pentru democrația constituțională: „Susținerea acestui proiect va contribui la depolitizarea procesului de numire, va întări profesionalismul și integritatea Curții și va crește nivelul de transparență”.


Curtea Constituțională a anunțat Parlamentul, Guvernul și CSM că, în vara acestui an, expiră mandatul a cinci din cei șase judecători constituționali. Instituția a cerut autorităților să inițieze urgent procedurile de numire, pentru a preveni blocajele instituționale. Mandatele judecătorilor Serghei Țurcan (CSM), Domnica Manole și Vladimir Țurcan (Parlament), Liuba Șova și Nicolae Roșca (Guvern) se încheie până în luna august. Doar judecătoarea Viorica Puica, numită în 2023, își va continua mandatul până în 2029.

Până acum, doar CSM a lansat deja concursul pentru un nou judecător constituțional. Parlamentul a transmis solicitarea către Comisia juridică, numiri și imunități, iar Guvernul nu a oferit deocamdată vreun răspuns.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult