Social

Cauza defecțiunilor tehnice de la AIC, dezvăluite de vicepremierul Bolea

Defecțiunile tehnice înregistrate luni, 9 iunie, la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) au fost provocate de instabilitatea rețelei de electricitate din Ucraina, afectate de bombardamentele lansate de Federația Rusă, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Potrivit oficialului, zeci de căderi de tensiune din timpul nopții au dus la avarierea unui echipament din infrastructura energetică a aeroportului, în pofida faptului că acesta dispune de trei linii de alimentare – una principală și două de rezervă.

Cauzele sunt două. Una - războiul și bombardamentele din Ucraina și a doua - faptul că Republica Moldova, totuși până în 2021, în 30 de ani, nu a reușit să-și construiască o linie care să-i garanteze independența energetică, iar toate liniile de energie electrică să treacă prin interiorul Republicii Moldova și să fie interconectate cu cele din Uniunea Europeană. (...) Această defecțiune ne demonstrează din nou importanța liniei de interconectare Vulcănești – Chișinău. Republica Moldova este în continuare dependentă de rețeaua ucraineană, care, din cauza războiului, este afectată de instabilitate”, a explicat Vladimir Bolea, ieri-seară, la o emisiune de la TVR Moldova.

Ministrul a precizat că, în urma incidentului, unele funcționalități ale aeroportului au fost trecute temporar în regim manual, iar informarea pasagerilor s-a desfășurat cu dificultăți. Până la prânz, avaria a fost remediată, iar traficul aerian a revenit la normal.

Bolea a afirmat că astfel de incidente pot fi evitate în viitor doar prin finalizarea proiectelor de infrastructură energetică.

Problema, în cel mai scurt timp, va fi rezolvată în momentul în care va fi finalizată construcția rețelei Vulcănești – Chișinău și Republica Moldova va deveni independentă pe segmentul de livrare de energie electrică. (...) Astăzi, facem eforturi reale. Eu chiar săptămâna trecută am fost prin Cahul, totul se mișcă. Ministrul Energiei face eforturi maxime ca, în cea mai scurtă perioadă, ele să fie date în exploatare”, a conchis ministrul.

Expert: Nu excludem atacuri cibernetice

Expertul în securitate Andrei Curăraru atrage atenția că atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice sunt o amenințare reală în regiune și că Republica Moldova ar putea deveni ținta unor astfel de acțiuni, în special în context electoral.

În 2022–2023, în regiune au fost mai multe atacuri, în special legate de rețeaua numită Killnet (n.r. – grup de hackeri prorus), care a avut ca țintă Aeroportul din Düsseldorf și cel din România. Este clar că s-ar putea să se repete și în Republica Moldova. Mai mult decât atât, chiar ne așteptăm la asta, în contextul apropierii alegerilor”, a avertizat expertul în cadrul emisiunii „În Context”, de la Moldova 1.

Curăraru consideră esențial ca autoritățile din domeniu să clarifice natura exactă a incidentului de la Aeroportul Internațional Chișinău, afectat luni de o defecțiune tehnică.

Este esențial să se cunoască natura acestei crize și să fie emis un raport tehnic din partea autorității aeroportuare. Sperăm că nu a fost nimic care să fi afectat buna funcționare a sistemelor critice ale aeroportului. Trebuie să fim înțelegători: tehnologia pare infailibilă, până în momentul în care cedează. (...) Este nevoie de transparență din partea autorităților. Să ne spună dacă a fost un atac cibernetic, un upgrade al sistemului IT care putea să genereze o eroare sau o simplă defecțiune de sistem”, a precizat Curăraru.

În actualul context geopolitic, marcat de incertitudine și amenințări hibride, expertul subliniază importanța unei reacții instituționale bine coordonate.

Sunt necesare strategii clare privind modul de reacție în cazul repetării unor astfel de incidente”, afirmă el, adăugând că Republica Moldova beneficiază de sprijin și cooperare din partea partenerilor din regiune. Avem o comunicare foarte bună cu România pe această temă și ne aflăm, într-o oarecare măsură, sub scutul cibernetic român*”, a conchis Andrei Curăraru.


Amintim că, luni-dimineață, unele servicii aeroportuare înregistrau întârzieri din cauza indisponibilității temporare a anumitor sisteme informaționale. Către miezul zilei, administrația Aeroportului Internațional Chișinău a anunțat că problema tehnică a fost soluționată.

Citește mai mult