Social

Clădirea destinată Centrului Cultural „Eugen Doga”, în paragină de trei ani. Cât ar dura renovarea acesteia

Clădirea de pe strada Veronica Micle, destinată să devină Centrul Cultural „Eugen Doga”, zace în paragină: acoperișul este deteriorat, geamurile lipsesc, iar pereții se surpă de la temelie. Deși proiectul a fost inițiat acum trei ani, lucrările de restaurare bat pasul pe loc. În timp ce municipalitatea invocă probleme birocratice, experții sunt de părere că, dacă s-ar accelera procesul, centrul ar putea fi funcțional în doi ani.

Această clădire ar fi fost un loc de întâlnire pentru cei pasionați de muzică și artă sau un spațiu potrivit pentru studenți cu profil artistic de la universități sau colegii. Este ceea ce urma să fie un centru cultural care să poarte numele regretatului maestru Eugen Doga. Astăzi, însă, construcția, care se află în Registrul monumentelor ocrotite de stat, este lăsată de izbeliște.

Unii locuitori ai capitalei pe care i-am întâlnit în preajmă consideră că edificiul ar trebui să fie reabilitat cât mai curând, pentru că se află chiar în centrul orașului, iar aspectul lui defavorizează tot ce este împrejur.

„Având în vedere că se află în centrul orașului, aici pe unde trec turiști, copii, sunt foarte multe școli prin preajmă, cu siguranță ar fi bine dacă ar fi dedicat lui Eugen Doga, Dumnezeu să-l ierte. Având în vedere și circumstanțele în care dânsul a decedat și toată emoția, și tot ceea ce a adus el Republicii Moldova, și numele pe care l-am dus peste hotare, ar fi o idee extraordinară”.

„Îmi pare rău că a ajuns în așa o stare. Statul nu are grijă. Măcar asociațiilor obștești să dea clădirea în gestiune, nu să se distrugă așa”.

„Așa clădiri, vedeți că ea este distrusă aproape complet. Ea trebuie demolată complet și de construit ceva în loc, din temelie”.

Arhitectul care urmează a fi responsabil de reabilitarea construcției ne-a spus că, înainte de a începe lucrările de restaurare, primăria trebuie să obțină autorizația de construcție, să identifice un constructor și să organizeze licitația.

„Clădirea este într-o stare avansată de degradare și trebuie de făcut lucrări de intervenție măcar de conservare, pentru că este un monument de arhitectură și, dacă nu se iau măsuri de conservare, ea poate să se deterioreze constant în timp”, a menționat arhitectul Vitalie Cataraga.

Clădirea ar putea fi reabilitată în următorii doi ani, dacă procesele ar fi fost mai accelerate.

„Totul depinde de finanțare. Eu văd, ca un plan de viitor, maximum un an de zile pentru elaborarea proiectului de execuție, coordonarea lui, avizarea, care este un proces îndelungat în cadrul Ministerului Culturii și, respectiv, executarea lucrărilor până la un an de zile. Deci, maximum doi ani de zile”, a declarat expertul în managementul patrimoniului, Ion Ștefăniță.

Recent, primarul Ion Ceban a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că proiectul de reabilitare se tărăgănează din cauza birocrației. Edilul a mai menționat că regretatul maestru Eugen Doga și-a dorit să vadă acest centru funcțional și personal a ales spațiul potrivit pentru crearea acestuia. Bunul a fost transmis de către Ministerul Culturii în gestiunea Primăriei la începutul lunii decembrie 2023. În octombrie 2022, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat crearea unui centru cultural care să poarte numele renumitului compozitor Eugen Doga. În acest scop, a fost identificată clădirea de pe strada Veronica Micle 5 din Chișinău. În luna iulie 2023, un incendiu puternic a mistuit interiorul clădirii.

Compozitorul și academicianul Eugen Doga a încetat din viață pe 3 iunie, la vârsta de 88 de ani. Republica Moldova și-a luat rămas-bun, pe 5 iunie, de la Eugen Doga, compozitorul care a marcat generații și a dus muzica moldovenească pe scenele lumii. Ziua funeraliilor a fost declarată zi de doliu național, în semn de omagiu pentru una dintre cele mai respectate figuri ale culturii noastre.

Citește mai mult