Politic

Comisara Mînzatu, la Radio Moldova: Prioritatea este capitalul uman și reducerea sărăciei în rândul copiilor. Planul de creștere vizează dublarea PIB-ului și salariilor

Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de a sprijini Republica Moldova pe drumul său european, cu accent pe investițiile în capitalul uman și soluționarea problemelor sociale. Planul de creștere al UE, care alocă 1,9 miliarde de euro Republicii Moldova, va aduce beneficii directe cetățenilor, cu o atenție specială acordată copiilor vulnerabili, susține Roxana Mînzatu, vicepreședinta Comisiei Europene. În plus, oficiala a declarat că Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, dar și salariul mediu, ar urma să dubleze în urma investițiilor.

Într-un interviu pentru emisiunea „Zi de zi”, de la Radio Moldova, comisara europeană a declarat că sărăcia în rândul copiilor este o preocupare majoră, dată fiind situația din Republica Moldova, iar un element cheie este investiția în personalul dedicat. Comisara a avertizat că „doar finanțarea pe proiect, doar finanțarea într-o clădire, într-o dotare nu este suficientă, e nevoie de oameni motivați și dedicați care să rămână în comunități, să rămână aproape de cei vulnerabili.” Pentru a utiliza eficient cele 1,9 miliarde de euro din planul de creștere, este important să se prioritizeze investiția în „lucrătorii sociali, educatorii, psihologi”.

„De mâine, trebuie să investim cu această mentalitate că banii se vor întoarce, nu doar cheltuieli minus în ce înseamnă protecția socială, dar valoarea adăugată pe care o va duce în economie, acel suflet acel talent pe care îl susținem”, a specificat Mînzatu.

Piața muncii

Un sfert dintre tinerii moldoveni, adică „24% dintre tinerii până în 29 de ani”, nu sunt încadrați nici în educație, nici pe piața muncii. Planul de creștere european oferă soluții precum „finanțări pentru start-up-uri”, „consiliere pentru fermieri” și „servicii de orientare, consiliere profesionale pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă”.

Mînzatu a recunoscut că dificultățile pieței muncii includ „condiții de muncă și salarii neatractive”. Planul de creștere include și sprijin pentru locuri de muncă de calitate, vizând „o dublare a produsului intern brut, o dublare a salariului mediu (...) în Republica Moldova în următorii zece ani așa cum s-a văzut de altfel și în România și în alte state membre.”

Precizăm că vicepreședinta Executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 9-10 iunie. Aceasta este responsabilă pentru portofoliul „Oameni, Competențe și Pregătire” în cadrul celei de-a doua Comisii von der Leyen, care și-a început mandatul la 1 decembrie 2024.

CITEȘTE ȘI:


Amintim, Planul de Creștere pentru Republica Moldova, adoptat de Comisia Europeană în octombrie 2024, prevede 1,9 miliarde de euro pentru reforme și investiții în perioada 2025–2027, condiționate de progrese concrete în alinierea la standardele UE. Fondurile vizează domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea, educația și ocuparea forței de muncă, cu obiectivul de a stimula economia și de a integra treptat R. Moldova în piața unică europeană.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult