Miros de copilărie și arome de sezon, la Ruseștii Noi. Festivalul Cireșelor și Vărzărilor a ajuns la a XIII-a ediție

La Ruseștii Noi, Festivalul Cireșelor și Vărzărilor a adunat zeci de gospodine, meșteri populari și vizitatori din capitală. Mirosul de vărzări proaspete și aroma dulce a cireșelor de sezon au umplut stadionul satului, unde tradițiile și bucatele moldovenești au fost în centrul atenției.
Cireșele și vărzările cu cireșe amare sunt deliciile cu care se mândresc cei din Ruseștii Noi.
„Avem bucate tradiționale: pâine coaptă în cuptor, vărzări, plăcintă cu brânză de casă. Cireșe amare avem în vie de la străbuneii noștri lăsate și noi avem grijă de ele. Spălăm cireașa, întindem aluatul, coacem pe vatră, pe frunză de hrean și le dăm în cuptoraș”, a relatat Valentina Trohin, bucătăreasă.
„Le cultivăm noi, avem gospodărie țărănească, pe dealul de la Ruseștii Noi. Cumpără oamenii pentru că anul acesta au fost înghețuri pe alocuri, oamenii sunt dornici”, a spus Lilia Vrabie, agricultor.
Cei prezenți la festival au venit să se bucure de gusturi autentice.
„Suntem foarte entuziasmați să gustăm vărzările cu cireșe pentru că în zona noastră ele nu prea se fac și, în plus, anul acesta nu prea s-au făcut cireșele la noi și chiar avem poftă de cireșe”;
„Am venit pentru plăcinte și mai ales pentru plăcinte la cuptor, pentru că nu fiecare în ziua de astăzi are un cuptoraș acasă. Am gustat din vărzări fără sâmburi, ceea ce m-a fascinat”;
„Am cumpărat niște cireșe. Am venit la festival să ne distrăm, să ne odihnim”, au remarcat vizitatorii.
Festivalul promovează tradițiile locale și producătorii autohtoni.
„Acest festival îl lansăm atunci când se coc cireșele romanci care sunt bune pentru vărzări, cireașa pe care noi o punem în capul mesei, autentică a noastră, dorim să nu o uităm și să o cultivăm în continuare”, a menționat Valentina Meșină, primarul comunei Ruseștii Noi.
Festivalul Cireșelor și Vărzărilor a ajuns la cea de-a XIII-a ediție.