Sport

Clubul Sportiv Central Dinamo, la 30 de la înființare

Clubul Sportiv Central Dinamo al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), împlinește astăzi 30 de ani de la înființare.

În perioada sa de activitate, clubul a pregătit profesional și a dezvoltat probe sportive în rândul colaboratorilor de poliție și structurilor de forță din cadrul MAI. Regulamentul Clubului are menirea să asigure crearea unui sistem complex de pregătire fizică specială pentru efectivul organelor afacerilor interne, precum și pregătirea, în colaborare cu instituțiile statale, Comitetul Național Olimpic și Sportiv și federațiile, a sportivilor de performanță pentru participarea lor la campionatele europene, mondiale și Jocurile Olimpice. Clubul Sportiv Central „Dinamo” nu a apărut pe loc gol. El este urmașul Clubului „Dinamo”, creat în 1945. Să ne amintim, în acest context, de cel mai importante performanțe înregistrate de reprezentanții lui. Campioni ai Uniunii Sovetice au devenit la sambo Gheorghe Cotic și Valentin Guțu, Esfir Doljenko (aruncarea greutății), Boris Nesteruc (3000 metri obstacole), Anatolii Mamontov (1500 metri), Anatolii Ivanenco, Svetlana Pohis (ambii la tir cu arcul), Boris Poleac (tir), Victor Nasedkin (pentatlon modern), Tudor Casapu (haltere), Nicolae Juravschi (canotaj), Iurie Bașcatov (natație). Boris Sava (lupte libere), este campion al Spartachiadei popoarelor din URSS.

La obținerea acestor succese și-a adus contribuția statul, care remunerează pe cei mai buni performeri, premianți olimpici și ai Campionatelor Mondiale și Europene. Ele au fost consemnate și cu obolul organizatoric la nivel înalt adus de foștii șefi ai clubului: Vladlen Lîiurov, care s-a aflat 31 de ani în acest post, Vladimir Mihalachi, Anatol Balan, Mihail Badea, prezenți la manifestarea de astăzi, organizată la Institutul Muncii din Chișinău. La ultima ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo 2020, din 20 de sportivi moldoveni participanți, 6 au fost dinamoviști, iar la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 au evoluat 3 dinamoviști. În prezent, în cadrul Clubului sunt practicate 15 probe sportive, inclusiv și fotbalul. Numele ”dynamo” este de proviniență germană și înseamnă ”forță”. În greacă – semnifică ”mișcare”.

Într-o traducere liberă, adaptată, ar avea următorul conținut ”forță în mișcare”. Cuvîntul ”dynamo” a devenit trend internațional. Să ne amintim, în acest context, de renumitele cluburi Dinamo București (România), Dinamo Kiev (Ucraina), Dinamo Tbilisi (Georgia), Dinamo Zagreb (Croația), Dynamo Dresden (Germania). La Dinamo București, de exemplu, sînt practicate 17 discipline sportive individuale și 8 probe pe echipe.

Citește mai mult