Economic

Republica Moldova a reușit să crească volumul cerealelor exportate, datorită roadei bogate din 2021

Urmare a recoltei bogate de cereale din anul 2021, Republica Moldova a reușit să crească volumul produselor exportate. Livrările au constituit 370 de milioane de dolari, potrivit datelor Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre. Exporturile de cereale au fost de aproximativ 12 la sută din totalul livrărilor de mărfuri și produse și 2,69% din Produsul Intern Brut. Republica Moldova se află pe locul șapte în topul țărilor exportatoare din totalul de 13.

Potrivit datelor Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, la nivel național, cel mai mare exportator de cereale din regiune a fost Ucraina, cu exporturi de aproximativ 12 miliarde de dolari în 2021, urmată de Rusia, care a avut exporturi de peste 9 miliarde de dolari. Printre exportatorii mijlocii din regiune s-au numărat România, Bulgaria și Serbia.

Totodată, s-au remarcat și alte trei țări cu ar fi Turcia, Moldova și Grecia cu vânzări externe de cereale ce constituie între 0,3 și 0,5 miliarde de dolari în 2021.

În ceea ce privește anul 2022, fermierii moldoveni au fost grav afectați de secetă. Producția agricolă a înregistrat cea mai mare scădere din istoria Republicii Moldova. Volumul producției agricole a fost de peste 40 de miliarde de lei, față de 48 miliarde de lei în 2021.

Datele statistice arată că în anul 2022 a scăzut cantitatea de cereale recoltate, dar și a culturilor boboase cu peste 60 la sută. În același timp, volumul de sfeclă de zahăr s-a micșorat cu aproximativ 50%, a soiei cu 39%, a florii-soarelui cu 35,3%. Pe de altă parte, recolta de legume a crescut cu 10 la sută și a strugurilor cu 7,6% comparativ cu anul 2021. Totodată, oficialii de Ministerul Agriculturii au precizat anterior pentru Radio Moldova că în acest an se așteaptă o roadă mai bună la grâu față de anul trecut. Astfel, se estimează că vor fi recoltate în jur de 1,5 milioane de tone de grâu.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult