Social

Tot mai mulți moldoveni aleg o alimentație sănătoasă: crește consumul de ouă, fructe și legume

Tot mai mulți moldoveni sunt atenți la ce pun în farfurie. Potrivit datelor oficiale, în ultimul an a crescut consumul de ouă, fructe și legume. Doar în 2024, un moldovean a mâncat în medie 256 de ouă - cu 17 mai mult decât în anul precedent. Merele rămân fructele preferate, iar nutriționiștii salută aceste alegeri mai sănătoase.

Tarabele din piață sunt pline cu de toate - fructe, legume, ouă, carne și lactate. Oamenii își completează listele de cumpărături astfel încât să aibă o alimentație bogată și echilibrată. Când este vorba de sănătate, oamenii spun că ei nu țin cont de prețuri:

„De toate consumăm, și legume, și fructe, de toate”.

„Totul consumăm. Scumpușor, dar ce să faci, asta e situația”.

„De toate: carne, și legume”.

La mare căutare sunt cartofii, mai ieftini decât alte legume.

„Nu s-au scumpit deloc, încă sunt mai ieftini față de anul trecut. - Nu ați observat să aveți mai puțini cumpărători? - Nu, sunt destui”, spune un comerciant.

Lactatele rămân nelipsite din coșul de cumpărături, deși s-au scumpit față de vara trecută.

„Caș de vaci, brânză de vaci, caș de oi, brânză de oi, urdă. Toate se cumpără. Nu s-au ridicat prețurile mult. Cumpărătorilor dacă le place marfa, vin permanent”, a spus o altă comerciantă.

Comercianții spun, însă, că acum oamenii cumpără mai puține ouă, pentru că s-au scumpit în ultima perioadă.

Oăule sunt o sursă bună de proteină, spun medicii, și chiar pot înlocui carnea de porc, care dacă e consumată în cantități mari, e asociată cu diverse boli. În același timp, ei încurajează consumul de fructe și legume.

„Aplaudabil este faptul că totuși moldovenii încep a consuma mai multe fructe, legume și asta este destul de important, foarte benefic pentru sănătate, atât pentru normalizarea microflorei intestinale, atât pentru menținerea unei greutăți optime, cât și pentru o imunitate durabilă”, a declarat medicul nutriționist, Sergiu Munteanu.

Datele Biroului Național de Statistică arată că, anul trecut, un moldovean a consumat în medie 256 de ouă, cu 17 mai mult decât în 2023. De asemenea, a crescut consumul de carne de pasăre: dacă în 2023 o persoană mânca în medie 28,7 kilograme pe an, în 2024 această cifră a urcat la 31,8 kilograme.

Și fructele și legumele au devenit tot mai apreciate de moldoveni. În 2024 oamenii au consumat, în medie, 79,3 kilograme de cartofi și peste 93 de kilograme de mere, cu 6,8, respectiv 9,4 kilograme mai mult față de anul precedent.

Redacția  TRM

Redacția TRM

Autor

Citește mai mult