Politic

LIVE TEXT//Guvernul condus de Dorin Recean a primit vot de încredere. A fost susținut de 62 de deputați

Parlamentul a acordat vot de încredere Programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. Hotărârea prevede acordarea votului de încredere asupra Programului de activitate al Guvernului și a întregii liste a Guvernului. Principalele priorități ale Programului de activitate al Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană” sunt dezvoltarea economică; securitatea statului; disciplină în instituții și ordine în țară.

UPDATE 16:27 A fost aprobat proiectul hotărârii privind lista ministerelor.

UPDATE 16:17 Guvernul Recean a primit vot de încredere din partea a 62 de deputați PAS.

UPDATE 16:16 A fost inițiată procedura de vot.

UPDATE 16:15Premierul desemnat a avut ultimul cuvânt înainte de procedura de vot. Opoziția scandează „Anticipate și Rușine”.

UPDATE 16:00 Deputații BCS au blocat tribuna centrală. Ei sunt împotriva limitării numărului de deputați pentru luări de cuvânt. „Dacă nu ni se permite, vom sta la această tribuna”, a spus Vlad Batîncea.

UPDATE 15:39 BCS a cerut o pauză de 30 de minute. Deputații revin în sala de plen la ora 16:00.

UPDATE 15:35 BCS nu acceptă asemenea condiții: „Noi nu ne grăbim”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea. Acesta a mai declarat că fracțiunea BCS va contesta la Curtea Constituțională procedura de desemnare a candidatului la funcția de premier și consultările cu deputații.

UPDATE 15:31 Înainte de acordarea votului de încredere, deputații urmează să aibă luări de cuvânt. Deputații au acceptat propunerea unui deputat PAS de a permite ca numai doi reprezentanți din fracțiune să ia cuvântul.

UPDATE 15:28 Comisia juridică, numiri și imunități, a aprobat programul de activitate al Guvernului lista membrilor Guvernului.

UPDATE 14:55 Starea de urgență este un mecanism necesar pentru situația actuală. După eliminarea riscurilor, starea de urgență va fi anulată, a declarat Dorin Recean.

UPDATE 14:36 Continuă dezbaterile în Parlament privind acordarea votului de încredere Guvernului Recean.

UPDATE 13:50 Este un fals, a replicat Dorin Recean.

UPDATE 13:45 Deputata Partidului „Șor” Mariana Tauber a blocat pentru câteva minute tribuna principală de la care Dorin Recean răspunde la întrebările deputaților. Aceasta i-a amintit lui Recean că a stat la o masă cu Ilan Șor și avea în mână mai multe de facturi.

UPDATE 13:28 Dorin Recean și-a încheiat discursul. Începe runda de întrebări - răspunsuri.

UPDATE 13:27 Noul Guvern va insista pe rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean, pe retragerea trupelor rusești și demilitarizarea regiunii.

UPDATE 13:25 Prim-ministrul desemnat a spus că există tot mai multe tentative de punere în pericol a Republicii Moldova, riscuri în creștere de criminalitate transfrontalieră. Prin urmare, trebuie accentuată necesitatea de consolidare a sectorului de securitate.

UPDATE 13:21 Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, nu se află în Parlament, întrucât prezintă semne de COVID, a spus Dorin Recean.

UPDATE 13:19 Prim-ministrul desemnat prezintă echipa în fața deputaților.

UPDATE 13:18 Ministerul Digitalizării a fost comansat cu cel al Economiei, a precizat Dorin Recean.

Update 13:16 „Am format în cadrul Guvernului un minister destinat domeniului Energetic. Obiectivul nostru este să fim carboneutri până în 2030, a declarat Dorin Recean. „Transformarea în domeniul energetic aduce foarte multe beneficii economice și sociale”, a continuat premierul desemnat.

UPDATE 13:15 Dorin Recean: „Prioritatea mea este pacea și stabilitatea Republicii Moldova”.

UPDATE 13:11 Dorin Recean a declarat că va avea un discurs scurt, iar Guvernul pe care intenționează să-l conducă se va baza pe dezvoltarea economică: „Prioritatea mea este să introducem ordine în instituțiile guvernamentale. Este importantă dezvoltarea economică”.

UPDATE 13:06 În sală se află și ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcan a anuțat șeful Legislativului, Igor Grosu.

Facebook/Dumitru Alaiba
Sursa: Facebook/Dumitru Alaiba

Conform Legislației, președintele Republicii Moldova, în baza votului de încredere acordat de parlament, numește guvernul. În termen de trei zile de la data numirii guvernului, prim-ministrul, viceprim-miniștrii, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului depun individual, în fața șefului statului jurământul al cărui text este prevăzut în Constituție.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult