Prețul gazelor naturale în UE a scăzut cu 80%, față de luna august 2022
Cotațiile de referință la gazele naturale pe piața din Uniunea Europeană (UE) au scăzut sub 50 euro pentru un MW/h pentru prima dată în ultimele 17 luni, în urma diminuării temerilor privind criza energetică în regiune. Totodată, analiștii avertizează că prețurile ar putea crește dacă vremea se va răci semnificativ sau dacă vor exista perturbări în aprovizionare.
Potrivit experților internaționali, prețurile la gazele naturale au scăzut cu peste 80% față de luna august 2022, când reducerea livrărilor de gaze rusești a provocat statelor membre ale Uniunii Europene costuri de aproximativ o mie de miliarde de dolari, afectând economia regiunii și alimentând inflația ridicată, informează Bloomberg. Totodată, anul acesta prețul a scăzut cu aproximativ 35%, însă costul este dublu față de nivelul obișnuit pentru această perioadă a anului.
Scăderea prețului la gaze în Uniunea Europeană are loc în contextul unei ierni mai blânde, a importului record de gaze naturale lichefiate și a creșterii producției energiei din surse alternative, inclusiv nucleară și eoliană. Totodată, analiștii avertizează că prețurile ar putea crește dacă vremea se va răci semnificativ sau dacă vor exista perturbări în aprovizionare. Concurența cu Asia pentru gaze naturale lichefiate ar putea crea riscuri, iar Uniunea Europeană va trebui să umple depozitele cu o cantitate mai redusă de gaze din Rusia decât în vara anului trecut, susțin analiștii.
Livrările consistente de gaze lichefiate și gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă statelor membre ale Uniunii Europene încrederea necesară că va depăși iarna fără probleme în aprovizionarea cu energie.
Prețul gazelor scade, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflație și economia europeană.