Social

Dulceață de ardei iute produsă la Orhei: rețetă tradițională, beneficii pentru sănătate și prețul produsului

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Gospodarul Dumitru Lungu din orașul Orhei produce o dulceață de ardei iute cu gust unic, obținută printr-un proces tradițional de fierbere îndelungată, care păstrează aromele locale și oferă beneficii pentru sănătate în sezonul rece.

Dumitru Lungu prepară dulceața folosind ardei iuți crescuți în Republica Moldova, transformați într-un amestec „dens, cremos și dulce”. El explică faptul că folosește doar vase vechi de fontă, întrucât a încercat și în cratiță de inox, „dar gustul nu e acela totuși”.

Ardeii sunt curățați de semințe și fierți între două ore și jumătate și patru ore și jumătate, timp în care „își pierd în jur de 30% din masa lor inițială”. La final, adaugă puțin zahăr, iar apoi „puțină miere de albine”.

Gospodarul spune că produsul are un gust inițial dulce, urmat de „un post gust iute”, care îl face potrivit pentru numeroase preparate.

„Ea se combină cu absolut toate felurile de carne, începând de la carnea de pui (…) terminând cu carnea de porc, mici, carnea de vită, cașcavaluri și pește roșu”, afirmă Dumitru Lungu.

Bărbatul recomandă consumul dulceții în perioada rece: „o linguriță de dulceață, (…) când pătrunde în organism, scoate răceala”.

Din aproximativ 15-20 de kilograme de ardei se obține o cantitate redusă de produs, iar un borcănaș de dulceață de ardei iute este vândut cu 100 de lei.

Subiectul difuzat la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova poate fi audiat mai jos.

Nicoleta Furdui

Nicoleta Furdui

Autor

Citește mai mult