Social

Peste zece tone de margarină, nimicite de ANSA: produsul conținea substanțe periculoase pentru sănătate

Peste 10 tone de margarină, folosită la prepararea torturilor, au fost distruse de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Analizele au arătat că produsul conținea substanțe dăunătoare pentru sănătate.

„Motivul nimicirii lotului este depistarea sumei dintre 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esteri ai acizilor grași de 3-MCPD, peste nivelurile maxime admise de legislație (depistat 6.900+1.700 µg /kg, admis 2.500 µg /kg)”, precizează ANSA într-un comunicat.

Potrivit ANSA, 3-MCPD și compușii săi sunt contaminanți de proces care se formează, în principal, în timpul rafinării uleiurilor și grăsimilor vegetale la temperaturi ridicate. Grăsimile vegetale care depășesc limitele admise pentru acești contaminanți nu pot fi folosite ca ingrediente alimentare și nu pot fi amestecate cu alte uleiuri conforme.

Operatorii pot utiliza grăsimi vegetale doar dacă respectă limitele maxime de contaminanți impuse de legislația alimentară.

Prin urmare, specialiștii au reținut lotul și l-au trimis la o fabrică de procesare a uleiurilor uzate, unde proprietățile margarinei au fost modificate astfel încât să nu mai poată fi folosită în alimentație.

Toate aceste acțiuni s-au desfășurat sub supravegherea directă a inspectorilor ANSA.

Menționăm că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prelevă anual peste 10 mii de probe din diverse produse, pentru a preveni eventuale probleme de siguranță alimentară.

CITIȚI ȘI:

Ana Cebotari

Ana Cebotari

Autor

Citește mai mult