O gospodină din Voloave păstrează vie tradiția deserturilor autentice din sat

În satul Voloave din raionul Soroca, gospodina Mariana Zăbreanu păstrează vie tradiția deserturilor pregătite în cuptor cu lemne, oferind localnicilor moșneag de casă și prăjituri „piersici”, preparate exclusiv din ingrediente naturale și coapte timp de ore întregi pentru a obține gustul autentic al vremurilor de altădată.
Mariana Zăbreanu este cunoscută în sat pentru deserturile sale, apreciate pentru gustul lor fin și aroma specifică.
Despre moșneagul de casă, gospodina spune că „este un desert fin, foarte gustos, aromat, care se consumă și cald și rece”.
Prepararea începe cu tăieței de casă, ouă și lapte, peste care se adaugă stafide.
„Noi preparăm: tăiței de casă, ouă, stafide, lapte și o punem în ceaune și o facem timp de patru ore în cuptor cu lemne”, explică gospodina. Desertul se vinde cu „28 de lei 100 de grame”.
Pe lângă moșneag, Mariana Zăbreanu prepară și faimoasele prăjituri în formă de piersici, umplute cu lapte condensat și nuci.
„Prăjitură în formă de piersic, umplută cu lapte condensat fiert și miez de nucă. Se scobesc și se umplu cu lapte condensat fiert și miez de nucă”, spune Mariana Zăbreanu. Desertul este copt, de asemenea, „timp de patru ore” în cuptor cu lemne, iar pentru aluat sunt folosite ingrediente simple: lapte, ouă, chefir și foarte puțin zahăr. Prețul pentru acest desert este de „29 de lei 100 de grame”.
Restul proceselor, de la pregătirea aluatului până la umplerea manuală a fiecărei „piersici”, necesită migală și răbdare. Întregul ritual culinar, transmis din generații, transformă fiecare desert într-o amintire gustoasă a copilăriei de la sat.
Materialul difuzat la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova” poate fi ascultat mai jos.
CITIȚI ȘI: