Social

Vin scump – vin bun? Alegem corect licoarea potrivită pentru masa de sărbătoare

nitelashop.ro
Sursa: nitelashop.ro

Vinurile spumante și cele liniștite sunt un răsfăț al gustului și un element esențial al unei mese festive. Somelierul Andrei Cibotaru spune cum alegerea vinului și asocierea corectă cu bucatele pot transforma orice sărbătoare într-o experiență memorabilă. Nu orice vin scump sau vechi poate fi un vin potrivit.

„Trebuie să acordăm atenție anului recoltei, soiurilor, dacă este un cupaj. Observăm cine este producătorul și, desigur, volumul de alcool și alte informații de pe eticheta din spate”, a explicat Cibotaru la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

Vinurile albe sau roze trebuie consumate cât mai tinere, ideal din recoltele anilor 2023-2024, în timp ce vinurile roșii pot avea nevoie de maturare în butoi timp de 1–3 ani.

E bine să fie procurate din vinoteci sau magazine specializate, unde există personal calificat care poate ghida consumatorul.

Dopul și recipientul nu garantează calitatea

Somelierul respinge ideea că doar vinurile îmbuteliate în sticlă, cu dop de plută, sunt de calitate.

„Sunt multe vinuri excelente cu dop din tablă sau cu filet. Dopul de plută este recomandat doar pentru păstrarea vinului pe termen lung. Vinurile de consum curent pot fi îmbuteliate și în recipiente din plastic ecologic sau în bag-in-box”, precizează acesta.

Când vine vorba de preț, Cibotaru recomandă o abordare echilibrată.

„Nu este nevoie să cheltuiți sume exorbitante pentru un vin bun. Eu consum, de regulă, vinuri într-o marjă de 100–300 de lei, în funcție de complexitatea și corpolența vinului. Important este să consumăm cu moderație și să ne documentăm despre ceea ce consumăm”, a sugerat specialistul.

Asocierea vinului cu bucatele servite

„Vinurile albe se potrivesc, de regulă, cu peștele și produsele de mare, iar vinurile roșii, cu carnea roșie. Totuși, vinurile albe și roze merg foarte bine și la salate, aperitive, platouri de cașcaval sau mezeluri. În bucătăria tradițională moldovenească, plăcintele cu brânză sau sarmalele se asortează excelent cu vinurile locale, iar fripturile se potrivesc cu vinurile roșii corpolente, precum cele din soiul rară neagră”.

Potrivit somelierului, o masă festivă reușită depinde în mare parte și de atenția acordată selecției și consumului responsabil al vinului, astfel încât fiecare pahar să devină o experiență savuroasă și memorabilă.

CITIȚI ȘI:

Ana Cebotari

Ana Cebotari

Autor

Citește mai mult