Rusia afirmă că Ucraina ar pregăti provocări militare în regiunea transnistreană. Chișinăul respinge informațiile și îndeamnă populația la calm
Ministerul rus al Apărării afirmă că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Pe de altă parte Chișinăul nu confirmă informația difuzată, îndemnând cetățenii la calm și să urmărească sursele oficiale și credibile ale țării.
În această dimineață, Ministerul rus al Apărării, a scris pe canalul său de Telegram, că acțiunile sus enunțate vor fi efectuate ca de unități ale forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea batalionului „Azov”. Ca pretext pentru invazie, mai spune Moscova, este planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul din stânga Nistrului.În acest context, instituția susține că monitorizează îndeaproape situația și este gata să răspundă oricăror schimbări.
„Pentru a face acest lucru, sabotorii ucraineni care participă la invazia în scenă vor fi îmbrăcați în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”, se arată în nota Ministerului rus al Apărării.
Pe de altă parte, Chișinăul neagă aceste afirmații și declară că instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică.
„Autoritățile statutului nu confirmă informația difuzată în această dimineață de Ministerul rus al Apărării. Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului țării.
Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a iești într-un briefing, în care a vorbit despre situația de securitate a țării, menționând că planul Rusiei pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști, care să întreprindă atacuri asupra edificiilor statului și luare de ostatici, scopul final acestor acțiuni fiind înlăturarea actualei puteri proeuropene de la Chișinău. Declarațiile au fost făcute la câteva zile după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi interceptat planul Rusiei de a perturba situația politică din Republica Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu.
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a „confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni” și au menționat că au identificat mai multe activități care ar avea ca scop „subminarea statului Republicii Moldova”.
La scurt timp, administrația prezidențială a SUA s-a arătat „profund preocupată” de riscurile destabilizării Republicii Moldova de către Rusia și este solidară cu poporul moldovean.
Ieri, Liderul de la București, Klaus Iohannis, fiind întrebat despre avertismentele recente în legătură cu securitatea Republicii Moldova și a amenințărilor de la Moscova, a declarat că „nu avem informații acum că acțiuni practice ar fi iminente”, însă a dat asigurări că România va fi alături de Republica Moldova în orice scenariu.
Dialogul politic dintre R.Moldova și România continuă astăzi la București în cadrul vizitei întreprinse de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.