Politic

Autoritățile încep procesul de denunțare a mai multor acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul CSI

Autoritățile de la Chișinău încep procesul de denunțare a câtorva zeci de acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Declarația a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Reprezentantul Guvernului, a mai adăugat că în prezent mai multe ministere sunt implicate în procesul de desfacere a unor contracte semnate cu țările din CSI. Directorul Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza a declarat pentru Radio Moldova că CSI și-a diminuat influența asupra Republicii Moldova.

Mai multe instituții ale statului au făcut o analiză în ceea ce privește relevanța acordurilor semnate între țara noastră în ultimii 30 de ani și țările membre ale Comunității Statelor Independente, iar în următoarele zile va fi demarat procesul de retragere a Republicii Moldova din câteva zeci de acorduri, a menționat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

„Este un pas în retragerea Republicii Moldova din aceste acorduri care nu sunt relevante sau nu funcționează. Doar pe linia Ministerului de Externe vom merge pe denunțarea a aproximativ 20 de acorduri. Pe linia Ministerului Educației mai sunt acorduri. Acum se compilează această listă, denunțarea fiecăruia presupune anumite proceduri. Trebuie scrisă motivația, există acest proces de avizare”.

Din cauza atitudinii și abordării Federației Ruse în cadrul acestei organizații, dar în special în contextul războiului purtat de Kremlin împotriva Ucrainei, Republica Moldova este pusă în situația în care trebuie să-și reevaluează participarea sa în cadrul CSI, a declarat pentru postul nostru de radio directorul Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza. Potrivit expertului, în ultimul timp Federația Rusă și-a încălcat acordurile comerciale cu Republica Moldova.

„Guvernul planifică să facă această evaluare, să vadă care din aceste acorduri nu mai funcționează în interesul Republicii Moldova. Este o procedură agreată, inclusă, inclusiv în statutul CSI. Prima etapă în care Republica Moldova încearcă să-și revadă participarea sa în cadrul CSI. În ultimii ani Republica Moldova nu a participat la summitul CSI”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, sunt aproximativ 330 de acorduri pe care Republica Moldova le-a semnat pe parcursul ultimilor 30 de ani în cadrul CSI.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult