Politic

INTERVIU Mihailo Podoleak: există planuri absolut concrete pentru cea mai severă destabilizare agresivă a situației politice din Moldova

Există planuri absolut concrete pentru cea mai severă destabilizare agresivă a situației politice din Republica Moldova, a declarat consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleak, într-un interviu pentru Radio Moldova. Acesta susține că enclava transnistreană reprezintă un pericol continuu pentru Republica Moldova și îndeamnă autoritățile de la Chișinău să fie mai puțin tolerante cu forțele pro-ruse care intenționeaxă să destabilizeze țara.

În altă ordine de idei, Podoleak salută sprijinul pe care Republica Moldova l-a oferit Ucrainei și ucrainenilor în primul an de război și se arată convins că acesta se va finaliza cu victoria Ucrainei în anul 2023.

Radio Moldova: Dle Podoleak, cum a rezistat Ucraina timp de un an de zile?

Fără îndoială, amploarea războiului este îngrozitoare, intensitatea războiului mai ales la această etapă, după un an de război, folosind tot armamentul și toate resursele ei acumulate de-a lungul deceniilor, obuze, rachete, vehicule blindate. Astăzi, Rusia desfășoară mobilizări masive, și toate acestea pentru că Ucraina a fost extrem de eficientă în acest an, din păcate, cu mari vărsări de sânge.

Mihailo Podoleak: Am supraviețuit datorită hotărârii Ucrainei, pentru că nu luptăm pentru un teritoriu abstract, ci luptăm pentru dreptul de a exista ca stat, ca națiune. Din pacate, Rusia, din cauza unei anumite tulburări istorice, crede cu adevărat că teritoriile post-sovietice, țările post-sovietice, trebuie să revină sub controlul ei. Acest lucru este valabil și pentru Ucraina, și alte țări, inclusiv, pentru Republica Moldova. Și tocmai acesta este motivul războiului împotriva Ucrainei. Rusia a venit să lichideze statul ucrainean. Desigur, astăzi, suntem cu totul alți oameni, nu vrem să trăim după regulile Federației Ruse. Federația Rusă trăiește după regulile unui stat represiv, adică un stat care nu îți permite să ai drepturi, nu îți permite să ai Libertăți, nu îți permite să ai libertatea de exprimare, competiție, competiție politică, economică și așa mai departe. Acesta este un stat polițienesc total clasic, nu dorim să trăim într-un stat polițienesc, mai ales unul cu ideologie șovină rusă. Prin urmare, ne apărăm cu tărie libertatea, apărăm dreptul copiilor noștri de a fi liberi și, desigur, luptăm creativ folosind tot sprijinul partenerilor noștri.

Radio Moldova: Mai mulți oficiali și experți internaționali spuneau că luptele se vor intensifica la începutul acestui an. Acesta este apogeul războiului sau vă așteptați la lupte mai grele?

Mihailo Podoleak: De fapt, aceasta este următoarea etapă a ostilităților, etapa activă, intensitatea a crescut în direcțiile Donețk și Lugansk. Rusia încearcă să preia inițiativa și să ne provoace cel puțin niște înfrângeri și să respingă linia de separare din Donețk, și direcțiile Lugansk, cel puțin încă un kilometru Deci, atacurile s-au intensificat. Această mare ofensivă rusă despre care se tot vorbește este deja în curs, chiar dacă nu pare mare deloc. Totuși, o etapă importantă pentru noi va fi trecerea Ucrainei la contraofensivă. O contraofensivă la scară largă în diferite direcții pentru a crește brusc ritmul. Pentru a face acest lucru, este necesară acumulare de resurse militare, mă refer la tancuri, rachete, obuze. Aș spune, nu atât apogeul războiului este cea mai importantă etapă, cât cursul ulterior al războiului, precum și pierderile pe care le suportă Federația Rusă, pierderi de care nu-i pasă. Rusia acum, în direcția Donețk și Lugansk pierde de la 800 la 1200, 1300 de oameni.

Radio Moldova: Ajutorul pe care îl oferă astăzi occidentul este suficient pentru Ucraina, și de ce ar avea nevoie astăzi ucrainenii ca să învingă în acest război?

Mihailo Podoleak: În primul rând, avem nevoie de Solidaritate în țările europene, astfel încât acestea să ne susțină până la capăt în ceea ce privește înțelegerea naturii acestui război, înțelegând că Rusia trebuie să piardă cu siguranță. Altfel, Europa nu va fi niciodată liberă în sensul deplin al cuvântului. Rusia va încerca să domine Europa prin finanțarea unor politicieni, proteste, atacuri teroriste, prin asasinate politice. Este important ca Europa să înțeleagă nevoia de a accelera aprovizionarea cu echipament militar, pentru că trăim zile de război. Pentru noi în fiecare zi, este important ca armele să fie furnizate. Vedem că atitudinea Europei s-a schimbat mult și înțelege ceea de ce avem nevoie. Este foarte important ca la masa de negocieri toate țările să înțeleagă perfect ce instrumente sunt necesare pentru a asigura protecția aeriană, pentru a putea ataca eficient, pentru a desfășura alte operațiuni de luptă. Cu toate acestea, subliniez că astăzi avem nevoie mai mult decât orice altceva de aceste obuze de mare calibru, deoarece Rusia este extrem de activă și folosește obuze vechi, obuze sovietice în cantitate de la 10.000 până la 30.000 de atacuri zilnice, avem nevoie de rachete mai vechi pentru a reduce drastic capacitățile de luptă ale armatei ruse la o distanță de 150 – 250 de km, acolo unde sunt principalele depozite strategice. Avem nevoie de drone pentru a utiliza eficient sistemul de lansare de rachete multiplă, de artilerie cu rază lungă de acțiune, avem nevoie de aeronave, de sistem de luptă pentru a intercepta rachete balistice, deoarece Rusia trece acum de la rachete de croazieră la rachete hipersonice, balistice, pentru a ataca orașele noastre.

Radio Moldova: De la începutul războiului, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova trăiesc cu frică. Datorită rezistenței Ucrainei, acest risc este mai mic. Cât de reală este astăzi ca războiul să se extindă și în Republica Moldova?

Mihailo Podoleak: Să privim obiectiv situația. Bineînțeles, Rusia este extrem de interesată, chiar înainte de război era interesată, să preia controlul asupra Moldovei, adică să schimbe cu forța guvernarea Sandu și, în consecință, să permită grupărilor politice pro-ruse să domine Moldova. Acum această sarcină a devenit din nou actuală pentru Rusia. Desigur, armata rusă nu va putea pătrunde pe teritoriul Transnistriei, iar apoi să avanseze spre Chișinău, prin teritoriul Ucrainei, dar cu toate acestea, există planuri absolut concrete pentru cea mai severă destabilizare agresivă a situației politice din Moldova. În consecință, Rusia finanțează acum intens partidele politice pro-ruse din Republica Moldova, astfel încât acestea să iasă la proteste în stradă cu o componentă de escaladare, cu asaltarea clădirilor statului, guvernului, violență față de cetățeni și așa mai departe. Eventual, Rusia intenționează să implice componenta transnistreană. Este clar că acolo e instalat un guvern marionetă rusesc. Apropo, am subliniat mereu, atât înainte de acest război, cât și în timpul războiului, că prezența enclavelor criminale care sunt controlate de Rusia, inclusiv Transnistria va servi, mai devreme sau mai târziu, drept prilej de a începe invazia Rusiei în cutare sau cutare țară. Desigur, pentru Rusia astăzi instabilitatea în Moldova este extrem de importantă. Acest lucru va permite rezolvarea a două sarcini - prima este de a distrage atenția Europei, în special a părții de sud a Europei, de la evenimentele din Ucraina, adică să încerce să minimizeze, prin conflictul din Moldova, asistența logistică. asistența de transport pentru Ucraina, iar a doua este încercarea de a crea așa-numitul Front de Sud prin Transnistria în direcția către regiunile de sud ale Ucrainei. Aceasta este o sarcină foarte importantă și mi-aș dori ca Moldova să tolereze mai puțin prezența grupărilor rusești. Moldova, Chișinăul, guvernarea Sandu trebuie să evalueze toate riscurile care apar și să se comporte mai dur. Nu pot da sfaturi, desigur, pentru că este dreptul suveran al conducerii politice a țării de a evalua anumite riscuri care apar din cauza acțiunilor partidelor politice din Republica Moldova. Cu toate acestea, în opinia mea, această atitudine tolerantă față de prorusism poate fi extrem de periculoasă pentru Moldova. Țara ar putea aluneca într-un conflict intern fundamental distructiv. Mi-aș dori ca doamna Sandu să fi evaluat cât mai corect riscurile și să fi implicat la maximum toate resursele atât ale organelor de forță, cât și ale statului pentru a înlătura preventiv această atitudine pro-rusă în politica moldovenească.

Radio Moldova: Ministerul rus al Apărării apretinde că Ucraina pregătește o invazie in regiunea transnistreană în zilele următoare. Cum comentați aceste afirmații?

Mihailo Podoleak: Declar în mod absolut oficial să nu ascultați niciodată Ministerul Apărării al Federației Ruse. Este primitiv și folosește în mod constant același lucru, aceste povești primitive despre provocări și așa mai departe. Vă rog, fantezia Ministerului rus al Apărării ar fi trebuit să fie aruncată la groapa de gunoi cu mult timp în urmă. Poziția oficială a Ucrainei este următoarea: susținem categoric guvernul doamnei Sandu. Credem că parcursul european al Republicii Moldova este cea mai promițătoare direcție pe care Moldova ar trebui să se dezvolte în continuare. În al doilea rând, din păcate, atitudinea blândă față de forțele pro-ruse din Moldova nu permite Moldovei să iasă din situația economică dificilă actuală. Dependența de Rusia, inclusiv economică, de materii prime, întotdeauna va naște sărăcie și instabilitate, va provoca mereu anumite situații de conflict politic. În al treilea rând, prezența unei enclave sub forma Transnistriei este extrem de periculoasă pentru securitatea și suveranitatea Moldovei. În al patrulea rând, totuși, orice decizie cu privire la modul de rezolvare a problemei Transnistriei trebuie luată numai de partea moldovenească, iar din punct de vedere juridic, dacă va avea nevoie de sprijinul Ucrainei, partea moldovenească ar trebui să apeleze la domnul Zelensky, la nivelul șefilor de stat, iar Ucraina va lua deciziile corespunzătoare. Cu toate acestea, aș dori să subliniez încă o dată că nu vor fi întreprinse acțiuni fără consultări directe cu anumite țări, inclusiv Moldova, România sau Uniunea Europeană. Tot ce ține de provocări, singura țară care cu siguranță va face asta în Moldova, va încerca să o facă în Transnistria este Federația Rusă. Încă o dată repet, enclava nu ar trebui să existe. Trebuie să evaluați obiectiv că, atâta timp cât această enclavă va exista, Moldova va fi mereu într-o situație economică și social-politică grea.

Radio Moldova: Cum credeți, Rusia este gata să lupte cu NATO?

Mihailo Podoleak: Rusia nu este gata să lupte nici măcar cu Ucraina. Rusia va pierde și în războiul cu Ucraina. Nivelul competențelor, resursele pe care le are Rusia, tactica și strategia de care dispune sunt incomparabile cu standardele NATO. Rusia nu va lupta cu NATO. Rusiei îi este frică de orice confruntare directă cu NATO. Rusia poate face multă propagandă în privința unor confruntări cu NATO, dar ar fi un scenariu pesimist pentru ea. Ea nu este în stare să lupte nici cu state ca Ucraina. Ea se bazează doar pe cantitate, cantitatea de morți pe care îi pierde. Armata ucraineană distruge eficient resursele și potențialul armatei ruse. La finalul acestui război, Rusia va fi demilitarizată, va rămâne practic fără arsenalul pe care îl are încă din perioada sovietică. Rusia nu este în stare să producă armament modern. Rusia este o țară rămasă în urmă din punct de vedere tehnologic și nu poate concura cu armatele moderne. Singurul argument al Rusiei este bomba nucleară. Rusia este fricoasă.

Radio Moldova: Ce înseamnă vizita lui Joe Biden în Ucraina? Dar faptul că Joe Biden a cerut aplauze pentru Maia Sandu la Varșovia?

Mihailo Podoleak: Vizita lui Biden la Kiev a fixat o situație importantă la nivel mondial și anume că Rusia lipsește ca jucător global,. În al doilea rând - Rusia va pierde. În al treilea rând - Statele Unite vor rămâne alături de Ucraina până când va învinge în acest război. În al patrulea rând - Ucraina va primi toate instrumentele importante pentru a învinge în acest război și cinci - democrațiile nu pierd în fața sistemelor autoritare.

O altă componentă a acestei vizite a fost că Dl Biden a accentuat că pentru lumea democratică este foarte importantă prezența Republicii Moldova în formatul actual - ca un stat democratic și proeuropean, în frunte cu Maia Sandu.

Ceea ce-i propun din nou Guvernului Moldovei, este o atitudine mai dură față de partidele și mișcările provocatoare pro-ruse.

Radio Moldova: Cum este văzută de la Kiev cooperarea cu Republica Moldova?

Mihailo Podoleak: Ca una dintre cele mai importante și de succes. Republica Moldova susține Ucraina și din punct de vedere umanitar și refugiații noștri, ne susține informațional. Înțelegem că potențialul Moldovei nu este comparabil cu cel al Germaniei, Franței și altor state. Însă, având în vedere capacitățile sale, face tot ce poate și consideră necesar. Republica Moldova face foarte mult pentru Ucraina!

Radio Moldova: Ucraina va câștiga acest război? Când și cum?

Neapărat. Cred că dacă vom primi tot armamentul discutat astăzi în procesele de negocieri, atunci 2023 ar putea fi anul finalizării acestui război, prin victoria Ucrainei și înfrângerea Rusiei. Este clar că Rusia va fi înfrântă, deoarece acesta este foarte important pentru asigurarea securității Europei în general. Aceasta nu mai este o problemă teritorială a Ucrainei, dar este o chestiune dacă vom putea trăi în țări care pot să-și decidă singure soarta, sau vom fi în continuare supuși unor riscuri, precum în cazul vostru, când Rusia încearcă să destabilizeze Moldova. Nici vouă, nici nouă nu ne trebuie o Rusie agresivă, expansionistă care este gata în orice moment să pornească un război, sau să organizeze o lovitură de stat. De aceea, războiul va fi câștigat de Ucraina, de democrație, de Europa și aceasta se va întâmpla în 2023.

Citește mai mult