Politic

INTERVIU Mircea Geoană: NATO observă cu îngrijorare și condamnă faptul că Federația Rusă folosește întregul arsenal de război hibrid la adresa Republicii Moldova

Presiunea Federației Ruse la adresa Republicii Moldova și a direcției sale proeuropene s-a intensificat, declară secretarul general-adjunct NATO, Mircea Geoană, într-un interviu pentru Radio Moldova. „Observăm cu îngrijorare și condamnăm faptul că Federația Rusă folosește întregul arsenal de război hibrid la adresa Republicii Moldova”, susține oficialul.

www.nato.int
Sursa: www.nato.int

Mircea Geoană precizează că Alianța Nord-Atlantică respectă pe deplin statutul de neutralitate al Republicii Moldova, ceea ce nu înseamnă însă că țara nu trebuie să fie slabă din punct de vedere militar.

Referindu-se la războiul din Ucraina, Mircea Geoană susține că NATO și Occidentul vor continua să o sprijine în războiul provocat de Rusia și menționează că, în pofida calculelor Moscovei, Alianța și UE au rămas unite.

Radio Moldova: Astăzi se împlinește un an de război în Ucraina. Ce putem spune despre rezistența Ucrainei și cât de unite sunt țările NATO pentru a o ajuta să învingă?

Mircea Geoană: Este o zi foarte tristă. După un an de zile de război neprovocat și nejustificat, lansat de Federația Rusă, vedem atât de multe distrugeri de vieți omenești, militari, familii care au fost forțate să fugă, copii care au fost deportați, civili care suferă, populație care în mod nejustificat trebuie să plătească pentru acest război. Cred însă că ceea ce președintele Putin a avut ca plan, sau ca analiză înainte de declanșarea războiului de acum un an de zile s-a dovedit complet fals. A crezut că Ucraina va fi o pradă ușoară, că armata ucraineană nu va lupta și că poporul ucrainean îi va primi pe ocupanții ruși cu brațele deschise, dar s-a înșelat. A crezut că are în față un Occident slab și divizat, dar iată acum cât de uniți suntem în NATO, Uniunea Europeană și toată lumea democratică la nivel internațional. S-a înșelat și aici. Și a mai crezut că poate să nege națiunii ucrainene, identitatea sa ca națiune. Și dacă a făcut ceva Președintele Putin în acest an de zile, a forjat o identitate națională ucraineană. Deci, un război păcătos, un război brutal, un război ucigaș, dar care a schimbat lumea, și aș spune că pe 24 februarie 2022, s-a închis o etapă din istoria Europei care începuse cu căderea Zidului Berlinului și prăbușirea Imperiului Sovietic. Vladimir Putin încearcă să renască Imperiul Rusesc și instinctul său imperial de cucerire și subminare, de nesocotire a drepturilor celorlalte națiuni. E o aniversare tristă, dar care ne găsește extrem de uniți în sprijinul pentru Ucraina.

Radio Moldova: Securitatea Republicii Moldova este tot mai amenințată de Federația Rusă. Recent, președinta Maiei Sandu a solicitat de la partenerii occidentali mai mult ajutor, inclusiv sisteme de apărare aeriană. Ce va primi Republica Moldova din cele solicitate și când?

Mircea Geoană: Presiunea Federației Ruse la adresa Republicii Moldova și a direcției sale proeuropene s-a intensificat, și cred că obligația pe care o simțim noi toți, aici la NATO, care are un parteneriat cu Republica Moldova de 30 ani sau Uniunea Europeană, este că Republica Moldova este un partener comun al NATO și al UE. Și la nivel bilateral, România, Germania, Franța, Statele Unite, multe alte țări sprijină Republica Moldova, pentru că locul Republicii Moldova este în Europa civilizată și prosperă. De aceea, observăm cu îngrijorare și condamnăm faptul că Federația Rusă folosește întregul arsenal de război hibrid la adresa Republicii Moldova. De la șantajul cu prețurile la gaz, la activarea unor cozi de topor din interiorul Republicii Moldova, foarte multă dezinformare, teorii ale conspirației și presiune psihologică asupra populației Republicii Moldova. Vreau să spun încă odată, că la NATO, noi nu vedem capacitatea militară a Federației Ruse de a face joncțiunea cu Transnistria. Ar însemna că ar trebui să ocupe o porțiune foarte mare inclusiv Odessa. Nu vedem această capacitate militară a Rusiei de a face față războiului din Donbas și zona sudică a Ucrainei. De aceea avem tot interesul ca Republica Moldova să rămână în picioare, să-și continuie traseul european. Mie, ca român, mie se pare o veste extraordinar de bună că Uniunea Europeană a deschis porțile aderării Republicii Moldova și Ucrainei. Pentru că, uitați-vă puțin la ce s-a întâmplat cu România - odată ce am aderat la Uniunea Europeană, nivelul de trai a crescut, fondurile europene au venit și au transformat economia românească. Cred că și frații și surorile noastre din Republica Moldova au dreptul să spere la un alt destin. Cel mai prost lucru care se poate întâmpla pentru orice țară din Europa este să rămână într-o zonă gri, într-o zonă tampon, o zonă care nu aparține nici uneia, nici celeilalte dintre lumi. Și aș vrea să pun o întrebare, inclusiv celor care poate nu sunt de acord cu politicile Guvernului de la Chișinău: Unde ați prefera să trăiți, dvs și copii dvs - în Europa democratică și prosperă sau la periferiile Imperiului Rusesc, care se află în sărăcie și amenințare permanentă? Cred că răspunsul este evident și aici nu are de a face nici cu ideologia nici cu etnia. Are de-a face cu interesul de a vedea Republica Moldova devenind din cea mai săracă țară din Europa, o țară care să intre în familia statelor europene, democratice, civilizate și dezvoltate.

Radio Moldova: Ce poate face NATO pentru Republica Moldova, respectând, în același timp, statutul de neutralitate și cum poate beneficia Republica Moldova de apărarea NATO fără să fie membră?

Mircea Geoană: Republica Moldova avenit și la noi, la NATO, și la nivelul UE cu o listă de solicitări foarte concrete. În principal, așa cum spunea președintele Maia Sandu, și ministrul Apărării, și alți membri ai guvernului, este nevoie de apărare antiaeriană, pentru că acolo este o zonă în care spațiul aerian al Republicii Moldova este violat frecvent de către Federația Rusă. De la NATO am ajutat și ajutăm în domeniul protecției cibernetice, al rezilienței și capacității de rezista dezinformării și teoriilor conspirației.

Există și o discuție foarte-foarte interesantă și foarte practică și cu Ministerul de Interne de la Chișinău, pentru că și MAI, în condițiile specifice ale Republicii Moldova, mai ales pe zona transnistreană, are prerogative și funcțiuni. Și dânșii au nevoie de sprijin și discutăm despre acest lucru și la NATO și în parteneriatul NATO cu UE. Deci, și în plan militar și în plan logistic, și în plan de pregătire și training pentru sistemul de apărare al Republicii Moldova, sunt programe în derulare. Respectăm statutul de neutralitate, e consfințit în Constituție, la NATO suntem primii care respectăm această realitate, dar a fi neutru așa cum spunea și doamna președinte Maia Sandu, nu înseamnă să fii slab din punct de vedere militar. Uitați-vă puțin la Finlanda, care a fost neutră până mai de curând și a decis să adere la NATO, uitați-vă la Elveția, o țară care rămâne neutră și uitați-vă cât de puternică este. De aceea, credem că neutralitatea nu trebuie să însemne slăbiciune strategică și vulnerabilitate ci o Republică Moldova care să poată să-și protejeze teritoriul și populația.

Radio Moldova: Dle Geoană, în ce măsură va ține cont NATO, la eventuale negocieri post-război, de pretențiile Federației Ruse de a-și păstra zona de influență?

Mircea Geoană: NATO este născută acuma aproape 75 de ani din ideea că nu acceptăm zone de influență din nou în Europa. Istoria continentului nostru a fost atât de zbuciumată și sângeroasă pentru că întotdeauna a existat această tentație de a-l împărți în sfere de influență. NATO este complet împotriva acestui concept. De aceea, pentru noi un lucru este extrem de clar - dacă o țară europeană dorește democratic și liber să-și aleagă drumul către NATO către Uniunea Europeană, către Occident, noi nu avem nici un fel de intenție să-i negăm dreptul de a veni către Occident. Acest lucru este valabil pentru Ucraina, pentru Georgia, pentru Republica Moldova, este valabil pentru Balcanii de Vest, este valabil pentru orice națiune europeană care dorește în mod liber și suveran să-și aleagă sistemul de alianțe, și locul sub soare. De aceea nu vom accepta niciodată pretențiile rusești, nici acum, nici la finalul războiului, care sperăm să se termine cât mai repede. Pacea este cel mai prețios lucru și priviți câtă nenorocire se întâmplă în Ucraina, dar sub nicio formă și în niciun moment nu vom accepta Federației Ruse, dreptul de a trasa, arbitrar sfere de influență. Acest lucru este împotriva a ceea ce reprezintă NATO și vom continua să milităm în această direcție.

Radio Moldova: Kievul spune că în 2023 se va încheia acest război. Cum vede NATO încheierea războiului?

Mircea Geoană: Războaiele sunt imprevizibile prin definiție. Evident, noi încercăm să sprijinim Ucraina cât de mult putem, și militar și economic, și umanitar, pentru că singura modalitate ca acest război să înceteze este ca președintele Putin să-și schimbe abordarea față de acest război. La acest moment nu vedem această schimbare de atitudine, și singura modalitate de a influența acest calcul strategic al lui Putin este acela de a vedea că între costul de a continua acest război și beneficiul din urma acestui război să iasă din minus. De aceea, de a ajuta Ucraina atât de mult acum, este cea mai directă și scurtă cale către pace , către finalizarea acestui conflict. O estimare cât de cât prudentă din partea noastră este că acest război se va prelungi și se poate transforma într-un război de mai lungă durată. Sperăm să nu fie cazul, pentru că pacea este singura soluție, soluția negociată este singura variantă, dar deocamdată nu vedem din partea regimului de la Kremlin o intenție de să schimbe pretențiile agresive împotriva Ucrainei.

Citește mai mult