Social

„Sperietoarea” de la Cobasna: Cum folosește Rusia depozitul de muniții pentru a proteja regiunea transnistreană a țării, opinii

Federația Rusă utilizează depozitul de armament de la Cobasna drept sperietoare, susține fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru. Majoritatea munițiilor depozitate la Cobasna sunt învechite și nu sunt transportabile, susțin experții. De aproape trei decenii, atât autoritățile de la Chișinău, cât și mai multe organizații internaționale au somat Rusia să-și retragă militarii și munițiile din regiunea transnistreană, însă autoritățile de la Moscova tergiversează acest proces.

Radio Europa Liberă
Sursa: Radio Europa Liberă

Depozitul de la Cobasna este o sperietoare falsă a Federației Ruse, a declarat pentru Radio Moldova, fostul ministrul al Apărării, Anatol Șalaru. El susține că o cantitate enormă din armamentul de la Cobasna a fost vândută pe piața neagră, iar majoritatea munițiilor stocate au termenul depășit.

„Cum amenință Rusia că va fi afectată jumătate de Moldova și un sfert de Ucraina, nu cumva să vă apropiați acolo că va fi ca o bombă atomică. Nu este adevărat, este o sperietoare care încearcă să-și protejeze investiția lor care se numește Transnistria. Probabil că acum au minat tot depozitul, în caz de ceva să-l arunce în aer ca să nu ajungă pe mâna ucrainenilor sau a autorităților moldovenești. Republica Moldova nu are nici un interes să mai provoace un conflict suplimentar cu Rusia din cauza acestui depozit

Anatol Șalaru califică drept false afirmațiile Moscovei precum că ucrainenii ar avea nevoie de munițiile din depozitul de la Cobasna și consideră că este supraestimată capacitatea depozitului.

Și analistul politic Anatol Țăranu este de părere că muniția stocată la Cobasna nu ar putea fi utilizată în scopuri militare.

„Termenul lor de utilizare demult a fost depășit. O bună parte din aceste obuze nici nu sunt transportabile. În caz dacă depozitul de la Cobasna va deveni obiect al unei operațiuni militare, deflagrația lui este foarte probabilă”.

Autoritățile de la Chișinău, cât și mai multe organizații internaționale au somat Rusia să-și retragă militarii și munițiile din regiunea transnistreană, însă procesul este tergiversat de către Moscova.

Potrivit Misiunii OSCE în Republica Moldova, din totalul de 42 de mii de tone de muniții stocate inițial în stânga Nistrului, mai mult de jumătate au fost evacuate în Rusia la începutul anilor 2000. Depozitul este păzit de un grup operativ al trupelor ruse, fosta Armată a 14-a, constituită din aproximativ 1500 de militari, care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Precizăm că depozitul militar de la Cobasna, situat la 120 de km de Chișinău, în stânga Nistrului, în raionul Rîbnița, lângă hotarul cu Ucraina, a fost creat în anii 1940. Cea mai mare parte a munițiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană, Cehoslovacia și alte țări ale lagărului socialist.

Chiar dacă munițiile nu ar putea fi utilizate în scopuri militare, depozitul reprezintă un pericol major pentru securitate. Potrivit unui studiu anterior realizat de experți de la Academia de Științe, un eventual accident ar putea produce o explozie cu o putere similară unei bombe atomice.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult