Politic

Parlamentul a adoptat declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei

Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptată de legislativ. Astfel, Parlamentul Republicii Moldova condamnă brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Deputații fracțiunii parlamentare a BCS au părăsit sala de ședințe, fiind nemulțumiți de examinarea acestui proiect. Mai mult, aceștia au propus să fie elaborată o declarație comună și care va fi votată de întregul Parlament. PAS a refuzat să susțină inițiativa BCS. Fracțiunea „Șor” nu a participat la ședință.

În ședința plenară de astăzi, majoritatea parlamentară a constatat că Federația Rusă, din februarie 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă. Potrivit documentului, „acest act de agresiune fățișă reprezintă crime de război și o încălcare flagrantă și gravă a principiilor dreptului internațional și a angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă”.

Parlamentarii solicită Federației Ruse să înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei.

„În același timp, autoritățile Republicii Moldova susțin eforturile comunității statelor democratice de a institui un tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, stabilirea răspunderii pentru crime de război și pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar comise de Federația Rusă și acoliții săi în Ucraina”, se mai arată în declarație.

De asemenea, documentul confirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda și în continuare asistență umanitară și ajutor locuitorilor Ucrainei care sunt în căutarea unui refugiu din cauza războiului.

Pe de altă parte, cei din BCS au propus o altă declarație prin care declară „inacceptabilă implicarea, directă sau indirectă, a țării în acest conflict. Provocările, instigarea la panică și alte acțiuni subversive pun în pericol suveranitatea și securitatea Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”, se arată în documentul propus de BCS.

Mai mult, conform sursei citate, BCS condamnă „orice încercări ale actorilor internaționali de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova” și solicită autorităților statului să intensifice procesul de negocieri diplomatice privind recunoașterea internațională a neutralității permanente a Republicii Moldova.

De menționat că săptămâna trecută, Adunarea Generală a ONU a cerutretragerea imediată a trupelor ruse care au invadat Ucraina în urmă cu un an. Țările membre ONU au votat cu o majoritate foarte largă o rezoluție care cere, de asemenea, o pace „justă și durabilă”. Nu este pentru prima dată când ONU condamnă invazia rusă. În octombrie anul trecut, 143 de țări au condamnat anexarea mai multor teritorii ucrainene de către Rusia, cinci țări votând împotrivă.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult