După auditul Curții de Conturi, Guvernul va demara procedura de revendicare a 3,3 miliarde de lei, de la „Moldovagaz” către APP
Guvernul va demara procedura de revendicare a 3,3 miliarde de lei, de la „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice (APP), după ce un audit al Curții de Conturi a constatat prejudicii. Parlamentul a luat act de raport și a adoptat hotărârea privind remedierea neconformităților, iar Guvernul se va adresa la Procuratura Generală.
Hotărârea adoptată de Parlament prevede un șir de acțiuni pentru remedierea deficiențelor identificate în cadrul auditului. Astfel, Guvernul va demara procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde lei, care urmează să fie trecută în cont ca datorie a întreprinderii „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice, a precizat președintele comisiei economie, buget și finanțe Radu Marian.
„Guvernul va demara procedura de revendicare a 3,3 miliarde lei la cursul mediu valutar din anul 2008 (aprx. 325 milioane USD) aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de Guvernul Republicii Moldova în Capitalul social al S.A. ,,Moldovagaz". Va efectua reinventarierea patrimoniului depus de Guvernul Republicii Moldova ca și cotă parte în capitalul social al S.A. ,,Moldovagaz’’ și va determina patrimoniul ce nu a participat la diminuarea datoriilor față de S.A.P. „Gazprom”. Va întreprinde acțiunile necesare pentru suspendarea dreptului de vot al acțiunilor S.A. „Moldovagaz’’ aferente patrimoniului retras de către acționarul din stângă Nistrului a Republicii Moldova, în caz de neasigurare în termeni proximi a restabilirii controlului S.A. ,,Moldovagaz’’ asupra patrimoniului din stângă Nistrului a Republicii Moldova”.
Hotărârea adoptată de Parlament mai prevede eficientizarea activității rețelelor de distribuție a gazelor din subordinea „Moldovagaz”, aprobarea și aplicarea unui plan de acțiuni de reducere în continuare a pierderilor gazelor în rețea. Totodată, va fi evaluată activitatea reprezentanților Guvernului în Consiliul de Observatori și în Consiliul de Administrație ale „Moldovagaz”.
Auditul a constatat că „Moldovagaz” a cheltuit pentru construcția sediului nou aproximativ 500 de milioane de lei, deși costul estimat inițial era de 230 de milioane de lei. Majoritatea documentelor aferente construcției au dispărut sau au fost distruse, a menționat Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu.
„Curtea nu a dispus de niciun document. După două luni de zile am dat de această încăpere închisă în incinta Chișinău Gaz. S-a format o echipă comună a audiții și reprezentanții organelor de drept, s-a mers acolo, s-a spart ușa și s-a găsit acolo saci goi”.
Președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în plen că toate documentele de care dispune compania au fost oferite echipei de audit de la Curtea de Conturi. În ceea ce privește construcția sediului nou, acesta spune că în septembrie 2019 au fost sesizate organele de drept pentru elucidarea circumstanțelor.
„Am aflat și noi că la ChișinăuGaz există această încăpere care este sigilată, am aflat și noi în care se păstrau aceste documente. Ce ține nemijlocit de construcția acestei clădiri, noi am avut întrebări. Din 2011 și până astăzi nu au fost informație concretă care este evoluția acestui dosar. S-au schimbat 12 antreprenori. Cred că organele de drept trebuie să răspundă la aceste întrebări”.
Amintim că Parlamentul a decis efectuarea unui audit la Moldovagaz în decembrie 2021, după ce Gazprom a solicitat achitarea unei datorii istorice de aproximativ 700 de milioane de dolari. Autoritățile au decis și auditarea acelei datorii, de care se ocupă două companii europene.