Electorala

CEC: Procesul de vot prin Internet în Republica Moldova va fi unul alternativ și nu obligatoriu

Procesul de vot prin Internet în Republica Moldova va fi unul alternativ și nu obligatoriu, astfel încât prezența cetățenilor la urnele de vot rămâne esențială, afirmă Secretarul Comisiei Electorale Centrale Alexandru Berlinschi. Acesta și-a susținut poziția în cadrul unor dezbateri publice, la care au participat și experți din Estonia.

În timpul evenimentului au fost prezentate mai multe detalii care se conțin în proiectul caietului de sarcini privind implementarea Sistemului Informațional de Vot prin Internet (e-Votare). Potrivit lui Alexandru Berlinschi, beneficiile votului electronic sunt evidente, iar acesta s-a arătat convins că un astfel de sistem ar putea crește numărul de alegători din Republica Moldova la viitoarele scrutine.

„Dacă va fi implementat, el urmează să fie ca o metodă alternativă. Rămâne metoda tradițională, votul la secția de votare nicidecum nu îl înlocuiește. Procesul de vot ne planificăm să aibă loc timp de trei zile - de luni până miercuri, în săptămâna înaintea alegerilor. Alegătorul își poate exercita dreptul de vot prin internet de mai multe ori, doar ultimul vor fiind numărat și validat. Dacă alegătorul a votat prin Internet și va merge la secția de votare să-și exprime votul pe hârtie, atunci votul prin Internet va fi anulat. Votul prin Internet este rapid, precis și se bazează pe listele electorale digitale actualizate. Acest fapt economisește mult timp și multe resurse. Credem că va spori rata prezenței la vot”, a declarat Berlinschi.

Directorul Serviciului de Tehnologii Informaționale, Gheorghe Pantaz, a declarat că prin utilizarea votului electronic se exclude posibilitatea de a fi cumpărat, iar algoritmii criptografici împiedică intervenția și modificarea votului exprimat de un cetățean. Potrivit lui, arhitectura sistemului va include toate componentele necesare pentru a asigura secretul și integritatea votului.

„Suntem gata să oferim tot sprijinul, să asigurăm nivelul de securitate cibernetică, astfel ca orice intenție mai puțin nobilă din afara țării, din interiorul țării, să fie blocată, contracarată și redusă la minimum. Sistemul urmează să funcționeze atât pe infrastructura TIC a CEC, cât și prin infrastructura guvernamentală pentru a asigura un paravan suficient de protecție și a interveni atunci când este un atac malițios sau de alt tip. Restul componentelor ce țin de asigurarea elementului criptografic, mă refer la criptarea votului, amestecarea voturilor ca să asigurăm secretul votului, este foarte bine gândit”, a menționat Gheorghe Pantaz.

Este de menționat faptul că inițiativa de implementare a votului electronic în Republica Moldova a fost lansată încă în anul 2008, prin intermediul unei legi adoptate de Parlament, care a stabilit conceptul de digitalizare a procesului electoral. Proiectul trebuia să fie implementat din 2016. Potrivit autorităților responsabile, votul online ar facilita participarea cetățenilor la procesul electoral din țară, precum și a diasporei și ar soluționa problema numărului limitat de secții de votare deschise în străinătate.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult