Politic

Protest în fața Curții Constituționale: Deputații BCS sar în apărarea „limbii moldovenești”. Reacția PAS

La această oră, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor protestează în fața sediului Curții Constituționale. Aceștia sunt nemulțumiți de proiectul de lege adoptat săptămâna trecută în prima lectură de Parlament care prevede că toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” să ia locul „limbii moldovenești”.

realitatea.md
Sursa: realitatea.md

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a declarat că schimbarea limbii în Constituție, dar și în alte acte, se face prin referendum și nu prin aprobarea unei legi organice.

„Oamenilor le aparține suveranitatea, simplu de tot. Nu poate un grup de deputați, chiar și dacă sunt deputați majoritari, nu pot decide în locul întregului popor și nu pot modifica Constituția așa cum este pe placul lor. Dacă există dorință de a modifica Constituția trebuie de întrebat cetățenii la un referendum și acest vot trebuie să fie confirmat în Parlamentul Republicii Moldova de 2/3 din deputați. Asta este legea și legea trebuie respectată întocmai”, a declarat Batrîncea.

De cealaltă parte, președinta Comisiei juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat că Înalta Curte s-a expus deja în 2013 referitor la limba vorbită în țara noastră. Atunci, printr-o hotărâre, Curtea Constituțională a decis că limba oficială este limba română și nu cea moldovenească.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, a declarat că „socialiștii au găsit încă un instrument de a ne dezbina și destabiliza situația în țară - limba pe care o vorbim”. Potrivit acesteia, proiectul privind limba română este unul mult aștept de societatea noastră, iar majoritatea parlamentară va vota hotărât acest proiect și în a doua lectură.

Amintim că în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură, pe 2 martie. Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

Documentul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră” să se numească „Limba română”.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult