Opinii // O parte din acordurile Republicii Moldova cu CSI nu sunt funcționale. Vitalie Gavrouc: Este necesar de analizat eficiența pentru țara noastră
Retragerea parțială a Republicii Moldova din acordurile CSI este motivată prin faptul că o parte din acestea nu sunt funcționale. În acest sens este necesar ca unele acorduri să fie revizuite sau chiar anulate – sunt de părere participanții la dezbaterea publică organizată de Agenția de Presă IPN.
Aderarea Republicii Moldova la CSI, creată la data de 8 decembrie 1991, a fost unica oportunitate de a trece printr-o tranziție ușoară spre un stat independent, dar acum este necesar de analizat eficiența pentru țara noastră – este de părere deputatul din Partidul Acțiune și Solidaritate, Vitalie Gavrouc.
„Confom documentelor, este o organizație strict în interesul cetățenilor țărilor respective, deci se bazează pe domenii. Dacă vorbim despre acorduri concrete din domeniul economic, social și așa mai departe. Aflarea în CSI ca o alegere politică este un segment, iar colaborarea pe acorduri concrete este realitatea și consistența acestor acorduri”, a declarat Vitalie Gavrouc.
Pe altă parte, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi, a menționat că unele acorduri trebuie să fie revizuite sau anulate, dar cele din domeniul economic și social trebuie menținute, deoarece piața de desfacere a CSI încă rămâne a fi importantă pentru producătorii moldoveni.
„Acordurile care au fost semnate începând cu anul '92-'93 demonstrează că erau îndreptate spre menținerea relațiilor economice, pentru unele beneficii pe care le au agenții economici la traversarea frontierelor până nu demult. Până în 2014 practic 2/3 din exporturi mergeau anume în țările CSI. Acum situația e un pic altfel. Avem circa 3 miliarde, în anul 2022, export în țările CSI, de aceea pentru noi este încă o piață de desfacere”, a menționat Adrian Lebedinschi.
Tema legitimității prezenței Republicii Moldova în cadrul CSI a apărut în discuție încă în anul 2002, în contextul creării Uniunii Vamale, apoi în anii 2006 și 2013, când Federația Rusă a impus embargouri pentru unele produse moldovenești, inclusiv vinuri - a declarat expertul Igor Boțan.
„Aceste probleme au fost scoase în prim-plan în anul 2002, aici la Chișinău, în cadrul Summitului CSI. Ulterior, am avut anul 2006, când Rusia a introdus embargoul comercial împotriva Republicii Moldova. Următorul moment foarte important a fost octombrie 2011, când a fost semnat, în cadrul CSI, Acordul de Liber Schimb, iar în 2013 Republica Moldova a fost pedepsită iarăși cu embargouri. Toate aceste lucruri puse împreună au creat această senzație că aflarea în CSI este nepotrivită pentru Republica Moldova”, a explicat Igor Boțan.
Precizăm că după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Republica Moldova și-a suspendat participarea la evenimentele din cadrul CSI. Din acest motiv, au fost anulate și mai multe evenimente sub egida Adunării parlamentare a CSI care ar fi trebuit să aibă loc la Chișinău în acest an.
Ultima dată țara noastră a fost reprezentată la Consiliul șefilor de stat CSI, prin videoconferință, în luna octombrie 2021. Recent, Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că Republica Moldova a început denunțarea mai multor acorduri cu CSI. Această decizie a fost luată după ce mai multe ministere au analizat aceste acorduri și au constatat că unele dintre ele nu sunt relevante, nu se aplică sau sunt în defavoarea Republicii Moldova.
În ultimii 30 de ani, Republica Moldova a semnat 330 de acorduri.