Limita admisibilă de acizi grași trans în produsele alimentare va fi limitată
Cantitatea de acizi grași în produsele alimentare va fi limitată și nu va depăși două grame la 100 de grame de grăsimi, potrivit unui proiect de hotărâre, aprobat în ședința Cabinetului de Miniștri. Această decizie a fost luată în contextul în care, în urma unor controale efectuate de Agenția națională pentru Siguranța Alimentelor s-a constatat că 80 la sută dintre plăcintele cu brânză din comerț nu conțin brânză, ci un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale.

„Producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să asigure ca conținutul de acizi grași de alimente nu depășește 2 grame la 100 grame de grăsimi din conținutul acestora, aliindu-se astfel la normele europene. Cerințele Regulamentului se vor aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorilor finali, inclusiv celor importate pentru introducerea pe piața Republicii Moldova. Pentru a permite operatorilor economici din sectorul alimentar să se conformeze la noile cerințe este prevăzută o perioadă tranzitorie de 9 lunii de la data publicării Regulamentului aprobat”.
Ala Nemerenco a menționat că în prezent, norma de acizi grași trans din plăcintele cu brânză din comerț este depășită de 25 de ori.