Statistică: În Republica Moldova femeile trăiesc cu circa 8 ani mai mult decât bărbații
În Republica Moldova femeile trăiesc, în medie, cu aproximativ opt ani mai mult decât bărbații. În același timp, în țara noastră sunt cu peste 4 la sută mai multe femei decât bărbați, a declarat pentru Radio Moldova, reprezentantul Biroului Național de Statistică, Elena Galer. Demografii spun că femeile au salarii și pensii mai mici decât bărbații.
Femeile predomină în rândul populației cu reședința obișnuită. Astfel, la 52,3 la sută femei se revine 47,7 la sută bărbați, a precizat pentru Radio Moldova, șeful Direcției statistica populației și migrației, Elena Galer.
Reprezentantul BNS a mai declarat că la începutul anului 2022, în medie la 100 femei reveneau 91 de bărbați. Acest raport diferă în funcție de grupa de vârstă.
Astfel, bărbații predomină în grupele de vârstă 0-14 ani, raportul fiind de 106 bărbați la 100 de femei. Raportul pe sexe este diferit și în cazul populației în vârstă unde la o sută de femei de peste 65 de ani, le revin doar 60 de bărbați.
„În mediul urban corelația dintre sexe este la 100 de femei revenind 85 de bărbați, iar în mediul rural la 100 de femei revenind 96 de bărbați. În medie, femeile trăiesc cu 7,8 ani mai mult decât bărbații. Diferența este cauzată de nivelul mai înalt al mortalității premature al bărbaților, de la 16 la 62 de ani. Speranța de viață a locuitorilor din mediul rural, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, este cu un an mai mică decât cea din mediul urban”, a declarat Elena Galer.
Speranța de viață a bărbaților este mai mică decât la femei din cauza viciilor și riscurilor profesionale, a comentat pentru Radio Moldova expertul în demografie și problemele populației, Valeriu Sainsus.
Potrivit demografului, în prezent se nasc mai mulți băieți decât fete, iar echilibrul de gen are loc la vârsta de 20 de ani. Valeriu Sainsus a mai spus că în prezent tinerii se căsătoresc mult mai târziu decât acum 20 de ani.
„În contextul ultimilor 2-3 decenii, vârsta de căsătorie a crescut foarte mult. Întotdeauna căsătoria se asociază cu finalizarea studiilor și intrarea în câmpul muncii. A fost implementat și ciclul liceal ceea ce a crescut durata de studii și aceasta desigur că tot are un impact, creșterea este alertă. O bună parte din tineri rămân în câmpul muncii ca să-și obțină singuri traiul”, a menționat Valeriu Sainsus.
Valeriu Sainsus a mai declarat că de multe ori femeile refuză să nască a doilea copil ca să nu piardă locul de muncă, iar pensiile și salariile la femei sunt mai mici decât cele ale bărbaților.
Potrivit Biroului Național de Statistică, femeile au câștigat în anul 2021, cu aproximativ 1 300 de lei mai puțin decât bărbații.