Proiect de lege: CSE ar putea fi obligată să prezinte în Parlament un raport asupra activității și deciziilor luate
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) ar putea fi obligată să prezinte în plenul Parlamentului un raport asupra activității desfășurate, dar și a măsurilor luate pe durata stării de urgență.
Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă de președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, care a înregistrat un proiect de modificare a legii cu privire la regimul stării de urgență și asediu de război.
„Proiectul de lege vine să impună o mai mare transparență în luarea deciziilor de către Comisia pentru Situații Excepționale. Aceste decizii să fie dezbătute în spațiul public. Această prevedere vine să oblige Comisia pentru Situații Excepționale să prezinte acest raport în Parlament prin care trebuie să-și argumenteze acele decizii pe care le-a luat în perioada stării de urgență, pentru a demonstra că acele decizii, în primul rând, au fost necesare, doi - au fost legale, și trei - Parlamentul să poată adresa întrebări suplimentare”, a declarat Lilian Carp.
Totodată, Lilian Carp a mai precizat că, după aceste modificări legislative, Parlamentul va avea la dispoziție cinci zile pentru a se întruni în ședință ca să aprobe actele emise de către Comisia pentru Situații Excepționale.
Instituită pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, starea de urgență a fost prelungită de mai multe ori, ultima decizie în acest sens fiind adoptată pe 2 februarie, pentru încă 60 de zile.
La ședințele în plen ale Parlamentului la care era solicitată prelungirea stării de urgență reprezentanții opoziției au criticat de fiecare dată inițiativa, părăsind sala în semn de protest.