Social

ONU: Peste 500 de mii de decese premature sunt provocate anual din cauza consumului de grăsimi trans în cantități peste normă

Consumul de grăsimi trans în cantități care depășesc norma admisibilă au un impact negativ asupra sistemului cardiovascular. Anual, la nivel mondial, bolile de inimă provoacă decesul prematur a peste 500 de mii de persoane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Experții recomandă oamenilor să consulte atent etichetele produselor care conțin grăsimi trans și să înlocuiască aceste produse cu cele sănătoase, precum fructe, legume, cereale sau carne naturală.

Produsele alimentare din comerț conțin frecvent cantități crescute de acizi grași trans, spune ministra Sănătății, Ala Nemerenco, făcând trimitere la rezultatele unui studiu realizat anul trecut în municipiul Chișinău. În opinia ministrei, grăsimile obținute artificial au un impact negativ considerabil asupra sistemului cardiovascular.

„Astfel, în peste 60% din toate produsele analizate, conținutul de acizi grași trans depășea limita recomandată și legiferată recent în majoritatea țărilor europene. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de grăsimi trans provoacă peste 500 de mii de decese premature pe an din cauza bolilor cardiovasculare, iar pentru fiecare gram suplimentar de acizi grași trans consumat pe zi, riscul de atac de cord crește cu 5%. Studii efectuate peste hotare au estimat că femeile cu un nivel seric crescut de acizi grași trans au risc dublu de a face cancer de sân”, a explicat Ala Nemerenco.

Pentru a preveni efectele negative ale consumului de grăsimi trans asupra sănătății umane, cetățenii trebuie să înlocuiască aceste produse cu cele mai sănătoase, precum fructe, legume, cereale sau carne naturală, afirmă directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru. El a declarat pentru Radio Moldova că oamenii trebuie să consume zilnic doar până la două grame de acizi trans.

„Acizi grași trans se conțin în grăsimile hidrogenate, diferite tipuri de produse de panificație, copturi, cartofi pai, în chipsuri, în napolitane. Noi trebuie să evităm consumul acestor produse. Trebuie să ne învățăm a citi eticheta de pe produsele alimentare. Mai puțin suntem influențați de consumul grăsimilor naturale, fiindcă acolo se conțin mult mai puțini acizi grași trans. Ouăle, untul pot fi consumate în cantitățile recomandate de medici, până la 700 de kilocalorii pe zi”, a menționat Ion Șalaru.

În anul 2018, pentru prima dată, Organizația Mondială a Sănătății a cerut eliminarea grăsimilor trans din produsele industriei alimentare. Până în prezent 43 de țări au implementat politici de bune practici pentru eliminarea grăsimilor trans din produsele alimentare, ceea ce înseamnă că 2,8 miliarde de oameni sunt deja protejați de efectele nocive ale grăsimilor trans.

Recent, autoritățile din țara noastră au aprobat o hotărâre de Guvern prin care au limitat cantitatea admisibilă de acizi grași trans în produsele alimentare. Astfel, agenții economici se vor asigura că limita de acizi trans nu va depăși două grame la 100 de grame de grăsimi.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult